Artsen zonder Grenzen

Geld en betaalbare medicijnen hard nodig voor aids

10-06-2011

Onmiddellijke actie is nodig, nu VN-lidstaten besloten hebben in 2015 15 miljoen mensen met hiv-behandelingen te bereiken. Dat stelt Artsen zonder Grenzen in reactie op de uitkomst van de UNGASS (UN General Assembly High-Level Meeting on AIDS)topconferentie in New York.

Behandeling

Nieuw wetenschappelijk bewijs toont aan dat de behandeling van hiv/aids ook de verspreiding van de ziekte tegengaat. Wie behandeld wordt, loopt 96 procent minder kans het hiv-virus over te dragen. Door behandeling grootschalig uit te breiden, kunnen tot 2020 12 miljoen besmettingen en meer dan 7 miljoen sterfgevallen worden voorkomen. Het kan ook zorgen voor een reductie met de helft van het aantal besmettingen in 2015. Daarvoor is tot 2015 ieder jaar een extra bedrag van 6 miljard dollar nodig. In 2009 en 2010 daalde het beschikbare bedrag voor aidsbestrijding juist, waardoor belangrijke organisaties die zich voor de strijd tegen aids inzetten, zoals het Global Fund en PEPFAR, te weinig geld hebben.

Medicijnen

De VN-lidstaten moeten er ook voor zorgen dat de medicijnen die nodig zijn voor de bestrijding van de epidemie betaalbaar blijven. Daarbij gaat het ook om het niet bevorderen van beleid dat prijzen opdrijft. Dat gebeurt bijvoorbeeld door steeds striktere bescherming van intellectueel eigendom, bijvoorbeeld via de vrijhandelsverdragen die de VS, de EU en anderen nu onderhandelen met ontwikkelingslanden. Die verdragen werpen nieuwe barrières op tegen fabrikanten die goedkope (generieke) versies van nieuwe medicijnen kunnen produceren. Zo komen die nieuwe medicijnen niet beschikbaar voor de hoognodige grootschalige uitbreiding van de hiv/aids-bestrijding. En dat terwijl de klok tikt - iedere dag moet het aantal mensen dat een behandeling met aidsremmers start, toenemen.


* Download het Artsen zonder Grenzen rapport 'Getting Ahead of the Wave' op onze publicatiespagina

* Bekijk en deel de video's die tonen hoe vernieuwende methodes de behandeling tegen hiv/aids voor veel meer mensen beschikbaar kunnen maken
* Meer weten over aids en hoe je mensen kunt helpen, lees ons webdossier aids