Diergaarde Blijdorp


---

Jonge okapi is een pittig ding!
10-06-2011
Diergaarde Blijdorp is in haar nopjes met de geboorte van deze kleine okapi (of bosgiraffe). Het prachtige diertje werd afgelopen dinsdagmiddag geboren en blijkt een pittig ding te zijn: zij (of toch hij?) liet duidelijk blijken er niet van gediend te zijn toen de verzorgers het geslacht definitief wilden vaststellen. Hoewel men denkt dat het om een jongedame gaat, is dat dus nog niet formeel bevestigd...

Moeder Kamina (zelf 13 jaar geleden in Blijdorp geboren) is een ervaren moeder. Vader van de kleine is Kitabu, die net drie jaar oud is en er vlot bij is voor zijn leeftijd, gezien de lange draagtijd van 14 tot 15 maanden!

Diergaarde Blijdorp bezit al sinds 1957 als enige Nederlandse dierentuin okapi's. De eerste geboorte in Rotterdam vond plaats in 1960 en sindsdien zijn er in Blijdorp al zo' n kleine veertig van deze zeldzame bosgiraffen ter wereld gekomen. In het wild leven okapi's in een betrekkelijk klein oerwoudgebied van Kongo, een instabiele regio van Afrika, waardoor het voortbestaan van de okapi erg onzeker is.