Rijksoverheid

Den Haag verstevigt positie als hoofdstad van het recht

Nieuwsbericht | 10-06-2011

De regering draagt 17,5 miljoen euro bij aan de oprichting van het Institute for Global Justice in Den Haag. Het nieuwe internationale instituut brengt kennis over vrede en recht bij elkaar. Met de komst van het instituut verstevigt Den Haag haar positie als hoofdstad van het internationale recht.

Trots

'Ik ben trots op de leidende rol die Nederland speelt,'zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vrijdag 10 juni 2011 bij de opening van het instituut. 'Deze investering verstevigt deze positie, maar levert de onze economie ook banen en inkomsten op.'

300 internationale instellingen

Na New York, Wenen en Geneve is Den Haag in grootte de vierde stad van de Verenigde Naties. Er bevinden zich ruim 300 internationale instellingen. Uit een rapport van onderzoeksbureau Decisio blijkt dat dit de Nederlandse economie in 2010 ruim 36 duizend banen op heeft geleverd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2004.

Samenwerking

Naast het uitvoeren van onderzoek op het gebied van internationaal recht en vrijheid gaat het The Hague Institute of Global Justice praktische instrumenten ontwikkelen voor het oplossen van juridische geschillen tussen landen. Daarnaast wordt de samenwerking tussen internationale organisaties en het bedrijfsleven verder verbeterd.