GroenLinks

EU moet vinger aan de pols houden in Kroatië

Kroatië heeft vandaag een grote stap gezet naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Volgens de Europese Commissie kunnen de toetredingsonderhandelingen worden afgerond. Voordat Kroatië kan toetreden, moet het laten zien dat het de afspraken met de Europese Unie ook daadwerkelijk naleeft. GroenLinks wil dat de EU de vinger aan de pols houdt. Europarlementariër Marije Cornelissen vertrekt vanmiddag naar Kroatië om een plan voor een monitoringscommissie uit te werken.

"De politici in Zagreb moeten niet denken dat ze er al zijn", stelt Arjan El-Fassed, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. "Ze moeten serieus werk blijven maken van de bestrijding van corruptie, bescherming van minderheden en de berechting van oorlogsmisdadigers. De Kroaten hebben recht op goed bestuur en een functionerende rechtsstaat. Om druk op de ketel te houden, zou de EU in het toetredingsverdrag met Kroatië een opschortingsclausule moeten opnemen. De Kroatische toetreding, voorzien voor 1 juli 2013, kan dan worden uitgesteld als het land zich niet aan zijn beloftes houdt."

"De Europese Commissie dient in de komende jaren te blijven rapporteren over de voortgang van Kroatië", verlangt Marije Cornelissen, Europarlementariër voor GroenLinks. "Daarbij moet zij nauw samenwerken met het Kroatische parlement en Kroatische maatschappelijke organisaties. Want dat is het mooie van het toetredingsproces: in Kroatië is een bloeiende civil society ontstaan, die de eigen politici en ambtenaren kritisch op de vingers kijkt. Het zijn deze organisaties die het land na toetreding op het juiste pad zullen moeten houden. Ik pleit er dan ook voor hun nu al verantwoordelijkheid te geven. Maatschappelijke organisaties en onafhankelijke academici kunnen worden toegevoegd aan de bestaande commissie Europese integratie van het Kroatische parlement, waardoor een gezaghebbende monitorcommissie ontstaat."

Cornelissen is de komende week in Zagreb om het plan voor een monitorcommissie verder uit te werken met Kroatische politici en maatschappelijke organisaties. Zaterdag neemt ze deel aan de eerste Gay Pride in de stad Split. "Die optocht moet een feest van diversiteit worden. Dat is een belangrijke testcase voor de bescherming van de rechten van minderheden in Kroatië", aldus Cornelissen.