GroenLinks

Oostzaan niet geholpen met oprotpremie

De staat gaat mogelijk gezinnen die onder een hoogspanningskabel in Oostzaan wonen, uitkopen, schrijft minister Verhagen (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. GroenLinks denkt dat waar het leefklimaat in een wijk ernstig wordt aangetast door hoogspanningskabels, de kabels moeten verdwijnen, niet de mensen. Kamerlid Bruno Braakhuis: "Uitkopen van individu is prima, maar als het om hele wijken gaat, lijkt dat op een oprotpremie."

"Als er via een kleine verhoging van de tarieven een fonds kan worden gecreëerd om mensen uit te kopen, kan dat geld ook gebruikt worden om kabels te verleggen."

GroenLinks is blij dat de politiek in beweging is rond Oostzaan. GroenLinks bepleit het verplaatsen van het tracé langs het Noordzeekanaal, of het ondergronds brengen van de kabels langs het bestaande tracé.

Braakhuis: "Het is wetenschappelijk aangetoond dat wonen onder een hoogspanningskabel de kans op kinderleukemie vergoot. Dat wil niemand. Saneren is een must, maar daarbij moet het verplaatsen van kabels óók een optie zijn. Ik zal een motie indienen om de kabels uit Oostzaan weg te krijgen. Gezien het drukke bezoek van alle kopstukken aan Oostzaan tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar, verwacht ik steun van andere partijen."

Ook een probleem is het nieuwe tracé door de Haarlemmermeer. De minister kiest hier voor de aanleg van een deels ondergrondse, nieuwe hoogspanningskabel aan de Westkant. Maar dat gaat ten koste van een eerder genomen besluit over de ondergrondse aanleg van een kabel door het Groene Hart.

Braakhuis:"Een sterk staaltje Machiavellistische verdeel-en-heerspolitiek, zoals we dat wel vaker zien van minister Verhagen. Hij kiest louter voor de belangen van Schiphol en speelt natuur en bewoners schaamteloos tegen elkaar uit. Het is weer een voorbeeld hoe het kabinet er alles aan doet burgers en gemeenten van zich te vervreemden."