Nederlands Jeugdinstituut

Kind ontwikkelt zich beter in goede kinderopvang

10 juni 2011

Nieuw: dossier over kwaliteit van kinderopvang

De kwaliteit van kinderopvang is de afgelopen jaren gedaald. De bezuinigingsplannen van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengen hierin geen verbetering. Liesbeth Schreuder, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut, blogt deze week: `De minister is van plan om de kinderopvangtoeslag te beperken tot het aantal uren van de baan van de minst werkende ouder in het gezin. Hiermee is het kinderdagverblijf definitief veroordeeld tot de oppasfunctie: zorgen dat het kind veilig is totdat de ouder weer thuis is.' Terwijl kwalitatief goede kinderopvang juist een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Dat is te lezen in het nieuwe dossier Kinderopvang - pedagogische kwaliteit van het Nederlands Jeugdinstituut. In dit digitale dossier is onder meer te lezen welke factoren de pedagogische kwaliteit bepalen en wat goede of slechte opvang voor een kind kan betekenen.

Het dossier Kinderopvang - pedagogische kwaliteit gaat in op de opvang van verschillende groepen: baby's, basisschoolkinderen en kinderen met een moeilijk temperament. Experts betwijfelen of een kinderdagverblijf zelfs in de beste omstandigheden kan voldoen aan wat jonge baby's nodig hebben. Het Nederlands Jeugdinstituut pleit ervoor kinderen niet eerder dan de leeftijd van zes maanden te laten beginnen met kinderopvang. Verder zijn in het dossier overzichten te vinden van instrumenten om kwaliteit te meten, literatuur over pedagogische kwaliteit en de laatste beleidsstukken.

Alles weten over de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang? Kijk op www.nji.nl/kinderopvang.

Dossiers van het Nederlands Jeugdinstituut

Het dossier `Kinderopvang - pedagogische kwaliteit' is één van de vele dossiers van het Nederlands Jeugdinstituut. In de dossiers geven wij voor verschillende gradaties van een probleem een overzicht van de daarbij passende en beschikbare instrumenten, behandelingen, richtlijnen, voorzieningen, feiten en cijfers. De dossiers zijn praktijkgericht, up-to-date en bevatten gevalideerde kennis. Daartoe is ieder dossier gekoppeld aan onze databanken. Bezoekers kunnen reacties achterlaten. De dossiers zijn te bekijken via onze website.