Commissie Gelijke Behandeling

Verbieden rok voor doktersassistente niet nodig 10-06-2011
Ziekenhuizen schrijven hun personeel bedrijfskleding voor om verschillende redenen, zoals hygiëne en een efficiënte bedrijfsvoering. Zo ook het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Een doktersassistente van dat ziekenhuis wilde vanwege haar geloof in plaats van een broek een lange rok dragen. Het ziekenhuis stond dat niet toe. Omdat het ziekenhuis hiervoor geen goede redenen kon aanvoeren, handelde het daarmee in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving.
Casus
De doktersassistente is moslima en wil vanwege haar geloof een lange rok of jurk dragen in combinatie met het jasje van de bedrijfskleding. Het ziekenhuis heeft echter alleen broeken in het assortiment. De doktersassistente wil eventueel zelf een witte rok of jurk aanschaffen bij een winkel voor medische kleding. Het ziekenhuis staat het dragen van een rok of jurk niet toe vanwege infectiegevaar, praktische redenen en de gewenste herkenbaarheid van het personeel. De doktersassistente legde de zaak daarop voor aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Afweging
De CGB vroeg de Stichting Werkgroep Infectiepreventie om deskundigenadvies over de hygiëneaspecten. Deze werkgroep maakt landelijke richtlijnen op het gebied van infectiepreventie voor de gezondheidszorg. Volgens de werkgroep levert een lange rok of jurk bij de functie van doktersassistente geen verhoogd infectiegevaar op. Voorwaarde is wel dat deze kleding net als de andere bedrijfskleding door het ziekenhuis kan worden gereinigd. Voor personeel in operatiekamers gelden andere voorschriften. De CGB oordeelt op basis van dit advies, dat infectiegevaar geen reden is om de doktersassistente het dragen van een rok of jurk niet toe te staan.

Het ziekenhuis voerde verder aan dat het logistiek niet mogelijk is om afwijkende kledingstukken te reinigen. De CGB stelt echter vast dat dit in de praktijk wel mogelijk is. Dat gebeurt op dit moment immers ook bij kleding voor personeel met afwijkende maten en zwangere medewerkers.

Tot slot oordeelt de CGB dat de combinatie van een lange witte rok met het jasje niet ten koste gaat van de herkenbaarheid als ziekenhuismedewerker.

Conclusie
Een ziekenhuis mag kledingvoorschriften hanteren. De Algemene wet gelijke behandeling begrenst deze vrijheid echter als dit mensen treft in verband met een beschermde grond als godsdienst, en daar geen goede redenen voor zijn. De CGB oordeelt dat in dit geval het verbod op het dragen van een lange rok niet nodig is in verband met de door het ziekenhuis genoemde redenen. Daarmee handelt het ziekenhuis in strijd met de wet.

De samenvatting en het volledige oordeel 2011-88 zijn op deze website te raadplegen.