Gerechtshof Den Haag


Haagse hof legt 8 jaar gevangenisstraf op voor geweld tegen agenten

Den Haag , 10-6-2011

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 10 juni 2011 in hoger beroep een man 8 jaar gevangenisstraf opgelegd voor poging tot moord en poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Beide slachtoffers waren agenten die een verkeerscontrole uitvoerden. De verdachte sloeg op 6 juni 2010 tijdens deze verkeerscontrole in Rotterdam een agent met een moersleutel op zijn hoofd. Vervolgens gooide hij de moersleutel in de richting van een agent die zijn collega te hulp schoot.

De rechtbank in Rotterdam heeft de verdachte op 21 september 2010 voor dezelfde feiten veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie is hiertegen in hoger beroep gegaan en heeft een veroordeling voor de duur van 10 jaar geëist.

Naar het oordeel van het hof doet een gevangenisstraf van 5 jaar onvoldoende recht aan de ernst van de feiten en daarom legt het hof een hogere straf op. Het hof heeft bij het bepalen van de straf gelet op de straffen die in min of meer vergelijkbare zaken zijn opgelegd. Verder heeft het hof meegewogen dat de beide slachtoffers politieagenten waren die gewoon hun werk deden en zonder enige aanleiding onverhoeds werden aangevallen. Tevens heeft meegewogen dat de verdachte in geen enkel opzicht opening van zaken heeft gegeven over het waarom van zijn daden noch over zijn persoonlijkheid. Aan de andere kant heeft het hof er ook acht op geslagen dat, hoewel sprake is van voorbedachte rade, er geen vooraf gemaakt plan bij de verdachte lijkt te hebben bestaan gericht op het plegen van dit feit en eerdere geweldsdelicten van deze dader niet bekend zijn. Uitspraken:BQ7579

Zie het origineel