Waterschap Dommel

Extra water voor de beekprik

Publicatiedatum : 10 juni 2011

Waterschap De Dommel neemt maatregelen tegen de droogte

Ondanks de lokaal grote hoeveelheden neerslag van afgelopen week is de droogtesituatie niet wezenlijk verbeterd. Dit heeft gevolgen voor planten en dieren. Om deze schade te beperken neemt Waterschap De Dommel maatregelen. Hierbij richten we ons in eerste instantie op de meest kwetsbare dieren zoals de beekprik.

Stromend water voor de beekprik

De beekprik is een zogenaamde rode-lijstsoort (zeer bedreigde diersoort). Deze visachtige prik komt nog maar op een paar plekken voor. In Noord-Brabant alleen in de Beekloop en Keersop (ten zuiden van Westerhoven). Dit diertje blijft zijn hele leven in dezelfde beekloop en heeft voldoende en stromend water nodig. Als de beek opdroogt kan de gehele populatie verdwijnen. Naast de beekprik komen in de Beekloop ook nog een aantal andere unieke en zeldzame soorten waterdiertjes voor zoals kokerjuffers, waterwantsen en kevers.

Maatregelen

Waterschap De Dommel heeft verschillende maatregelen genomen om voldoende water in de Beekloop te houden. De beek is voor een groot deel afhankelijk van het water uit het kanaal Bocholt-Herentals in België. De Belgische autoriteiten hadden de inlaat voor een groot deel gesloten om voldoende water voor de scheepvaart te houden. Hierdoor kwam het leefmilieu voor onder andere de beekprik ernstig in gevaar. We hebben de Belgische autoriteiten om extra water verzocht, waarop de inlaat weer geheel open staat. De Keunisloop is een andere beek die ook door het Belgische water wordt gevoed is voor de beekprik niet van belang en is daarom afgesloten en krijgt helemaal geen water meer.

Verdeling van water

Niet alleen de natuur maar ook de landbouw heeft erg veel last van de droogte. Water uit de Keunisloop en Beekloop worden ook door de landbouw gebruikt. We hebben de natuur in dit geval zwaarder laten wegen. De agrariërs in deze omgeving zijn niet blij met deze keuze, maar hebben gelukkig wel begrip voor de situatie. De Beekloop voedt ook een aantal (natuurlijke) vijvers die in beheer zijn bij Natuurmonumenten: De Maai en de Pastoorsweijer. Iets verder benedenstrooms liggen drie visvijvers die worden beheerd door de visclub Bergeijk. Nog verder stroomafwaarts liggen enkele visvijvers van de visclub Westerhoven. Deze vijvers worden allemaal voorzien van water vanuit de Beekloop. Om te zorgen dat er voldoende stromend water in de beek blijft, kan het bij aanhoudende droogte noodzakelijk zijn om de aanvoeren naar de diverse vijvers dicht te zetten. We doen dit in overleg met de beheerders en op basis van de omstandigheden voor plant en dier van dat moment.

Een filmpje van de beekprik is te vinden op
http://www.youtube.com/waterschapdedommel