Gemeente Alkmaar


Wethouder Hamberg met Regionaal Jeugdorkest naar Troyes

Alkmaar, 10 juni 2011

Wethouder Mirjam Hamberg (SP) bezoekt van 10 tot 13 juni de Franse zusterstad Troyes. Zij gaat samen met het Regionaal Jeugdorkest van Artiance dat een uitwisselingsprogramma is gestart met het conservatorium in Troyes.

De 50 Alkmaarse musici in de leeftijd van 12 tot 18 jaar verzorgen onder leiding van Otto de Jong enkele concerten in Troyes. Op zaterdag 11 juni spelen ze in de Salle des Fêtes van het stadhuis. Daarnaast concerteert het Alkmaarse orkest op zondagochtend in de kathedraal en in het park `Jardin du Rocher' in Troyes.

Uitnodiging
In 2008 heeft het Alkmaarse orkest een concert gebracht aan de Franse zusterstad ter gelegenheid van het jaarlijkse Fête de la Musique. Het orkest heeft toen twee concerten gegeven, namelijk op het plein voor het stadhuis en in de kathedraal van Troyes. Vanwege het grote succes hiervan is het RJO ook dit jaar uitgenodigd voor enkele concerten. Wethouder Hamberg gaat mee als officiële vertegenwoordiger van de gemeente Alkmaar.

Aanleiding jumelage
De jumelage met Troyes en het Duitse Darmstadt is ontstaan in de jaren vijftig met als doel elkaars cultuur te leren kennen en het versterken van de Europese gedachte. In de tijd van de koude oorlog waren stedenbanden een goed middel om een bijdrage te leveren aan een vreedzaam Europa. Troyes is een stad midden in de Champagne-streek, met veel vakwerkhuizen en gezellige winkelstraatjes. De stad ligt ongeveer 150 km ten zuidoosten van Parijs en heeft ca. 130.000 inwoners.

Naast Darmstadt en Troyes heeft Alkmaar nog drie zustersteden: Bath in Engeland, Tata in Hongarije en Bergama in Turkije. Het Alkmaars Uitwisselings Comité coördineert de contacten. Meer informatie over de stedenbanden vindt u op www.alkmaarsezustersteden.nl.