KNHS

Gal slaat dubbelslag in NK dressuur
10 juni 2011
Edward Gal - Sisther de Jeu

DE STEEG (KNHS) - Edward Gal (Harskamp) heeft in het eerste onderdeel van het Nederlands Kampioenschap dressuur senioren (de Zware Tour) keihard uitgehaald. Met de 12-jarige merrie Sisther de Jeu (v. Gribaldi) gaat hij aan de leiding en hij zit zichzelf op de hielen met Interfloor Next One (v. Jazz), waarmee hij tweede staat. Zijn partner Hans Peter Minderhoud (Harskamp) neemt de derde plaats in met de KWPN goedgekeurde hengst I.P.S. Tango (v. Jazz). Juryvoorzitter Jan Peeters kwalificeerde deze editie van het Nederlands Kampioenschap als volgt: "Met 32 starters in de Grand Prix zit het kwantitatief wel goed, maar als we naar de kwaliteit kijken dan moeten we constateren dat die in de kopgroep van zes combinaties te vinden is", aldus Peeters. Deze bewering wordt ondersteund door de uitslag, want slechts drie combinaties wisten een score te realiseren boven de 70%.

Door de ogen van Peeters heeft Edward Gal zijn eerste en tweede plek vooral te danken aan het feit dat hij een technisch zeer sterke ruiter is. "Gal is een ruiter die in staat is om dat wat in een paard zit er ook echt uit te rijden. Daarbij beheerst hij de techniek die van een ruiter wordt gevraagd perfect, en daardoor kan hij de paarden zeer exact door de proeven te loodsen, de opgaven zeer nauwgezet uitvoeren en dat dan ook nog eens precies op de voorgeschreven plek. Daarnaast weet hij met zowel Sisther de Jeu als met Interfloor Next One het beeld van ruiter en paard er uiterst smakelijk uit te laten zien. Bij Next One was het opvallend dat het paard duidelijk meer souplesse toonde dan in het verleden, waardoor hij de oefeningen veel gemakkelijker doorloopt dan in het verleden", aldus Peeters.
Hans Peter Minderhoud had in het begin van de proef even last van spanning, waardoor de hengst begon met een halve pirouette in plaats van in draf te vertrekken. "Als het een springparcours was geweest zou dit een weigering op de eerste hindernis kunnen zijn geweest, maar in de dressuur kan zo'n fout gecompenseerd worden in het verloop van de rit. Hans Peter en Tango compenseerden dat ene foutje echter volledig. Dat is een groot compliment aan de ruiter, want vaak genoeg zie je dat zo'n ongehoorzaamheid de ruiter van slag brengt waardoor hij ook in de rest van de proef faalt. Misschien was de overdaad aan spanning achteraf gezien wel een zegen, want ruiter en paard waren vanaf dat moment uiterst gemotiveerd om een topprestatie neer te zetten. In de onderdelen piaffe en passage kon ik meerdere achten en negens kwijt. Jammer was wel weer dat de spanning in de stapgedeelten even opspeelde, maar dat kun en mag je verwachten van een hengst. Gelukkig kon Minderhoud er gedurende de gehele proef aan blijven rijden, waardoor hij uiteindelijk de derde plek kon innemen", vertelde Peeters. Marlies van Baalen (Brakel) reed met BMC Phoede (v. Regazonni) een zeer sterke proef. "De amazone wist gedurende de gehele proef de hals mooi op laagte te houden. Daarbij werden piaffe en passage zeer goed uitgevoerd. In de zijgangen zou iets meer stelling en buiging getoond mogen worden. Over de benen loopt Phoebe zeer goed in alle drie de gangen, waarbij mij steeds weer het goede gebruik van het achterbeen opvalt", aldus Peeters. Ook met haar tweede paard BMC Miciano (v. Medici) leverde Marlies een goede proef af, waarmee zij nu negende staat. "Ik vond het een indrukwekkende piaffe en passage tour die zij hebben neergezet, maar de galop is nog een fractie te vlot en te vlak", aldus de juryvoorzitter.
Sander Marijnissen (Wijdewormer) liet met Moedwill (v. Goodwill) ook een zeer gedegen proef zien, waarmee hij vijfde werd. "Marijnissen verstaat de kunst om foutloos door een Grand Prix te rijden en daarbij weet hij met dit paard hele goede piaffe en passage reprises te tonen en zijn de pirouettes zeer aansprekend", vervolgde Jan Peeters. Op de zesde en zevende plaats eindigden resp. het Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout (Lunteren) met Luxform's Popeye (v. Havel) en Christa Laarakkers (Winschoten) met Divoza Horseworld Ovation (v. Cabochon), die beide heel gedegen proeven lieten zien. Een zeer aansprekende combinatie werd gevormd door Patrick van der Meer (Naaldwijk) met de pas tienjarige Uzzo (v. Lancet), die nu de achtste plaats in het kampioenschap inneemt. "Ik denk dat dit paard de potentie van een topper heeft. Ik heb deze combinatie, die nu van start ging in zijn tweede Grand Prix, ook mogen beoordelen in de eerste Grand Prix en ik constateer een duidelijke progressie. Het is een uiterst knap opgeleid paard, dat met een score van ruim 67% heel veel potentie heeft. Jammer is dat de piaffe in deze Grand Prix nog zeer matig werd uitgevoerd, maar ook daarin zal de ruiter de komende maanden progressie weten te boeken", hoopt Peeters.

Edward Gal staat nu in het Nederlands Kampioenschap één en twee en hij zal morgen in de Grand Prix Special ook nog met beide paarden van start mogen gaan. Voor zondagavond zal hij echter een keuze moeten maken met welk paard hij in de Kür van start wenst te gaan, want de reglementen van dit NK staan niet toe dat een ruiter met twee paarden in het derde onderdeel start.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Uitslag NK Zware Tour, 1e onderdeel, Grand Prix:


1) Edward Gal (Harskamp) - Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) - 73.808%
2) Edward Gal - Interfloor Next One (Jazz x Le Mexico) - 72.787%
3) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - IPS Tango (Jazz x Contango) - 72.659%

4) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Phoebe (Regazonni x Ulft) - 70.361%

5) Sander Marijnissen (Wijdewormer) - Moedwill (Goodwill x Beaujolais)
- 69.808%

6) Diederik van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Popeye (Havel x Dillenburg) - 68.425%

Foto Edward Gal met Sisther de Jeu door: www.melissen.net