Provincie Noord-Holland

Sarcofaag van Etersheim gerestaureerd

10 juni 2011 -

Commissaris van de Koningin Johan Remkes heeft op 9 juni de gerestaureerde, eeuwenoude sarcofaag van Etersheim onthuld.

De sarcofaag werd in 2009 van de bodem van het Markermeer gehaald. Na grondige reiniging en restauratie is het unieke object nu het middelpunt van de tentoonstelling `Het Geheim van Etersheim', die de komende maanden in de kerk Grote Kerk van Oosthuizen te zien is.

De vondst van de middeleeuwse sarcofaag (1e helft 12e eeuw na Christus) is wetenschappelijk en cultuurhistorisch van bijzonder groot regionaal en landelijk belang. Het gebeurt vrijwel nooit dat sarcofagen compleet en op de oorspronkelijke plaats worden aangetroffen.

Het object lag op de bodem van het Markermeer, in de verdronken nederzetting Etersheim. Tijdens het ontstaan van de Zuiderzee, in de 17de eeuw, werd Etersheim grotendeels verzwolgen door het water. Met de vondst van de sarcofaag en het aardewerk, bouwmateriaal en menselijk botmateriaal dat in de directe omgeving gevonden is, is weer een stukje van de geschiedenis van Noord-Holland, en in het bijzonder van Etersheim, ontsloten.

In opdracht van de provincie Noord-Holland werd het object het afgelopen jaar gereinigd en gerestaureerd.

Tentoonstelling
Tot 1 augustus is de tentoonstelling `Het Geheim van Etersheim' te zien op de donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

De sarcofaag zal 2 jaar in Oosthuizen blijven. Er worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Na deze periode krijgt de sarcofaag een ereplaats in het nieuw te bouwen provinciaal archeologisch depot in Castricum.
De onthulling van de sarcofaag van Etersheim

---