Raad voor Cultuur


Raad betreurt snelle invoering bezuinigingen

Vandaag heeft de staatssecretaris van Cultuur in zijn beleidsbrief voorstellen gedaan om 125 miljoen euro op de rijksgesubsidieerde cultuursector te bezuinigen. Deze bezuinigingen, die ingaan op 1 januari 2013, raken de cultuursector ongekend hard. De Raad maakt zich daar grote zorgen over.

De Raad constateert dat de staatssecretaris veel punten uit het raadsadvies `Bezuiniging cultuur 2013-2016, Noodgedwongen keuzen' heeft overgenomen. Maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen. De Raad betreurt dat de Cultuurkaart wegvalt, dat prestigieuze instellingen worden ontzien ten koste van middelgrote en kleine instellingen en dat een fasering in de bezuinigingen ontbreekt.

Bij een gefaseerde invoering van de bezuinigingen krijgen culturele instellingen de kans om andere inkomstenbronnen aan te boren. Bijvoorbeeld door een groter publiek te bereiken of meer sponsorgelden te vinden. Zonder deze fasering zullen veel instellingen op korte termijn verdwijnen en daarmee wordt de bodem onder het culturele leven weggeslagen. De frictiekosten, die gepaard gaan met gedwongen ontslagen en het niet nakomen van aangegane verplichtingen, zijn bovendien nog een extra belasting voor het cultuurbudget.

De Tweede Kamer is nu aan zet en gaat de voorstellen van de staatssecretaris beoordelen. Ook de Raad zal de beleidsbrief zorgvuldig bestuderen. Als hij hierna nog een nadere toelichting op zijn advies nodig vindt, dan zal hij de Tweede Kamer hiervan op de hoogte brengen.