Openbaar Ministerie

OM eist jarenlange gevangenisstraffen voor bedreigingen, afpersing en ontvoering

10 juni 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag in een strafzaak tegen zeven verdachten gevangenisstraffen tussen de zes jaar en 191 dagen geëist. De verdachten stonden tijdens een zogenaamde mini-megazitting voor de rechter voor betrokkenheid bij onder meer bedreigingen, afpersing en een ontvoering.

Volgens het OM was de rol van vier verdachten het grootste en daarom eiste de officier tegen hen de hoogste straffen. Een 26-jarige Hagenaar hoorde zes jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Een 26-jarige man uit Alphen en een 38-jarige Hagenaar hoorden een eis van vijf jaar cel en een 20-jarige Rijswijker moet als het aan het OM ligt voor vier jaar de gevangenis is, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Tegen de drie andere verdachten waren een eisen lager. Het gaat om een 23-jarige man uit Woudrichen die 420 dagen waarvan 208 dagen voorwaardelijk hoorde eisen, een 24-jarige Zoetermeerder die één jaar hoorde eisen en een 33-jarige Hagenaar die 191 gevangenisstraf hoorde eisen.

Politieonderzoek
De politie kwam de verdachten op het spoor na een melding dat een 20-jarige jongen bij zijn woning in Rijswijk door vier mannen met vuurwapens werd bedreigd. Dit was op 24 augustus 2010. Onderzoek ter plaatse leverde toen geen verdachten op. Naar aanleiding van de verklaring van het slachtoffer bleek snel dat hij geen onbekende van deze gewelddadige groep was. Na deze verklaring startten rechercheurs onder leiding van een officier van justitie een onderzoek.

Met terugwerkende kracht kwamen er ernstige geweldsdelicten uit 2010 aan het licht. De verdachten bleken in wisselende samenstelling verantwoordelijk te zijn voor onder andere; bedreigingen, afpersing en een ontvoering. Het onderzoek was een maand bezig toen de recherche van bureau Rijswijk de zeven verdachten in beeld had. Verschillende verdachten bleken te beschikken over vuurwapens en messen. Binnen de groep waren problemen ontstaan na een mislukte overval.

Strafbare feiten
De groep was van plan op 29 juli 2010 een bedrijf te overvallen in Vlaardingen. De overval is niet gelukt. Wel is de mislukte overval de aanleiding voor onenigheid in de groep. Onderling kwamen over en weer verwijten dat ze inkomsten waren misgelopen en startte een reeks van gewelddadige incidenten.

Het brein achter de overval werd op vrijdag 30 juli meegelokt in een auto, hij is ernstig bedreigd met een vuurwapen en mishandeld door leden van de groep. De man moest onder dwang geld van zijn rekening halen omdat ze hem kwalijk namen dat de overval mislukt was en zij hun buit daardoor waren misgelopen.

Op 31 juli 2010 werd een jongen - die niets met de groep te maken had - gedwongen om inbraken te plegen. De jongen had hiervoor echter geen talent en verwondde zichzelf tijdens de pogingen. De groep werd hierdoor agressief en liet ook deze jongen onder dwang geld van zijn rekening halen.

Naar aanleiding van deze bedreigingen en mishandelingen had de bende nog altijd het geld niet waar ze naar op zoek waren. Op 24 augustus 2010 eindigden ze bij de 20-jarige jongen uit Rijswijk die eerder betrokken is geweest bij de mislukte overval. Hij werd met vuurwapens bedreigd.

Verdachten en aanhoudingen
De eerste aanhoudingen zijn op 28 september 2010 verricht, de laatste aanhouding begin dit jaar. De leden van de groep waren geen onbekenden van politie en Justitie.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.