Gemeente Zutphen

VNG congres prima verlopen

VNG in Zutphen

VNG-deelnemers worden getrakteerd op een concert van de Fluisterbootschippers

Het tweedaagse VNG congres in de Achterhoek is achter de rug. Het congres is vlekkeloos verlopen en dat is grotendeels te danken aan de unieke samenwerking tussen de elf gastgemeenten met daarbij de geweldige bijdrage van het Achterhoeks bedrijfsleven, verscheidene organisaties en de politie. Ton Crépin, directeur van het Congres- en Studiecentrum VNG: "Deze editie staat wat mij betreft in de top drie van alle al georganiseerde VNG-congressen en qua samenwerking zelfs op nummer één!"

Dinsdagmorgen vroeg arriveerden ruim 3000 deelnemers zonder noemenswaardige problemen aan op DRU Industriepark in Ulft, de hoofdlocatie van het congres. Het welkom in de plenaire zaal begon spectaculair met een lasershow, gevolgd door een welkomstwoord van Herman Kaiser, voorzitter van de Regio Achterhoek, namens alle gastgemeenten. Annemarie Jorritsma heette als voorzitter van de de VNG al haar leden hartelijk welkom in de Achterhoek. Het was een soort thuiswedstrijd voor haar, als geboren Achterhoekse. Tijdens het plenaire ochtendprogramma dat volgde werden vooral de gevolgen van de toekomstige demografische ontwikkelingen in ons land besproken. Hierna konden alle goed geluimde congresdeelnemers zich opmaken voor een lunch, een rondje beursvloer, deelcongressen en excursies. De excursies waren georganiseerd door en vonden plaats in alle gemeenten in de regio. Zo'n 50 bussen vertrokken naar uiteenlopende locaties om alle deelnemers te laten zien en vooral ervaren dat de Achterhoek meer te bieden heeft dan rust en ruimte.

Zutphens aanbod
In Zutphen vonden twee excursies plaats. De excursie Stappen en Happen was in de binnenstad. Zo'n honderd bestuurders arriveerden, een half uur later dan gepland, met twee bussen op het 's Gravenhof. Toch verliep het programma helemaal goed ondanks de verlate start. De ondernemers (Pelikaan, Schultenhues, Janson, Driekant- zowel de bakkerij als het taartenatelier- en Schaapveld) toonden zich van hun beste kant en fêteerden alle deelnemers op iets lekkers tijdens de wandeling. Iedereen was onder de indruk van de mooie historische panden, straten en hofjes en "komen ook zeker nog eens terug!". Aan het eind van de middag brak de zon door en arriveerden de groepen weer op het 's Gravenhof.

op bezoek bij wijnhandel Schaapveld

VNG-deelnemers op bezoek bij wijnhandel Schaapveld

De Hollandse nieuwe en het vrolijke optreden van de Fluisterbootschippers maakten de sfeer compleet. Ook de groep van de andere excursie, Stromen en Dromen, voegden zich bij hen en genoten van deze Zutphense "attractie". Deze groep bestuurders waren rondgeleid op het herontwikkelingsgebied Noorderhaven. Na een ontvangst door de RABO op de Walburgstaete, met mooi uitzicht op het plangebied, wandelden zij langs een aantal highlights in het gebied. Zo liepen zij o.a.langs de oude broodfabriek (nu nog bewoond door krakers) en het NS station (fietsenstalling) naar de historische Museumhaven. Daar trad Marlies Claassen op met o.a. haar ode aan de IJssel. Dit viel ook erg in de smaak. Hierna mocht het gezelschap zelf genieten van een tochtje op de IJssel.
Tegen kwart voor 17.00 uur sloot onze eigen burgemeester op het 's Gravenhof het bezoek met een kort woord van dank af. Een enthousiaste groep stapte vervolgens weer in de bussen naar Doetinchem voor een ontvangst en borrel op het Simonsplein. Missie geslaagd!

2e congresdag
Deze dag stond vooral in het teken van het bestuursakkoord, waarover tijdens de algemene ledenvergadering gestemd werd. Heet hangijzer was het onderdeel over de bezuiniging op de sociale werkplaatsen. 3800 leden van de vakbond Abvakabo waren aanwezig in Ulft om hier tegen te protesteren en alle aanwezige bestuurders te overtuigen tegen dit deel van het bestuursakkoord te stemmen.