Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 10-06-2011 Bewonersstrijd tegen sloop uiteindelijk succesvol

Flats in het Utrechtse Overvecht worden niet gesloopt maar gerenoveerd. Dat besloot het Utrechtse college deze week. De bewonerscommissies die zich inzetten voor gedeeltelijke renovatie zijn verheugd.

Maarank en Samen Sterk, twee bewonerscommissie van hoogbouwflats in de Gagel in de Utrechtse wijk Overvecht, verzetten zich niet alleen tegen de sloop, maar regelden ook dat er een alternatief plan kwam, waarin 4 tot 5 van de te slopen flats werden behouden.

Afbeelding: Janny Lancee (Maarank) en Rini Rossum (Samen Sterk) De oppositiepartijen in de vorige gemeenteraad wilden deze bewonersplannen opnemen in het gebiedsplan 'De Gagel vernieuwt". Maar een amendement om dat te regelen haalde net geen meerderheid. Daarmee leek het erop dat sloop van alle zes de flats aan de THEMA-dreven onontkoombaar was geworden.

Met het aantreden van een nieuw college keerden de kansen. De coalitiepartijen GroenLinks en D66 vonden het belangrijk om de plannen van de bewoners toch serieus te nemen. Afgelopen donderdag besloot het college dat de sloop van de door woningcorporaties Mitros en Portaal verhuurde flats niet doorgaat. Ook de woningbouwcorporaties zijn er inmiddels van overtuigd dat renovatie de beste oplossing is.

Gevecht van lange adem

Het strijd voor het behoud van de flats heeft een lange voorgeschiedenis. In 2003 kwam het plan om de flats te slopen voor het eerst op tafel. In 2008 schakelden de bewonerscommissies het Woonbond Kennis en Adviescentrum in om een bewonersonderzoek uit te voeren. In 2009 werd de hulp van Van Schagen Architecten ingeroepen om de renovatiemogelijkheden te onderzoeken. De vier renovatiemodellen die dat opleverde werden door politiek en woningcorporaties weliswaar `interessant en waardevol' genoemd, maar dat leek niet genoeg om sloop te voorkomen.

Bewonerscommissie verheugd

Janny Lancee (voorzitter bewonerscommissie Maarank) was verrast, maar vooral ook erg blij om te horen dat de renovatie waar ze samen met de bewonerscommissie Samen Sterk zo lang voor gevochten toch doorgaat "We zijn enorm blij dat de flats die we wilden behouden niet gesloopt, maar gerenoveerd worden" vertelt Lancee. "Maar ik vermoed dat kosten een grote rol hebben gespeeld in het besluit om nu alle 6 flats te renoveren. In het plan dat Van Schagen Architecten maakte zouden 4 of 5 flats gerenoveerd worden, en 1 of 2 flats vervangen worden door laagbouw. Die uitwerking had op een nog breder draagvlak onder de bewoners kunnen rekenen, maar dat zal in de huidige crisistijd wel te duur zijn".

Ook omgeving flats opgeknapt

Behalve renovatie van de flats krijgt ook het gebied rondom en tussen de flats een grondige opknapbeurt. De komende maanden wordt het definitieve renovatieplan opgesteld. Daarbij wordt een brede groep bewoners betrokken. Alle bewoners zijn per brief uitgenodigd voor inloopbijeenkomsten waar ze meer informatie krijgen over het afwegingsproces en de plannen.