Gemeente Eindhoven

"Aanmoediging om door te gaan met veiligheidsaanpak"

Eindhoven is veiliger geworden in 2010. Eerder lieten de jaarcijfers van de politie die verbetering al zien. Deze positieve trend wordt nu bevestigd in de misdaadmeter van het Algemeen Dagblad, die op vrijdag 10 juni is gepubliceerd.

Eindhoven voert die lijst niet langer aan als meest criminele stad. "Daar heb ik erg naar uitgekeken", bekent burgemeester Rob van Gijzel: "De verbeteringen die we hebben doorgevoerd, beginnen nu hun vruchten af te werpen. Maar het betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Het is meer een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. Vooral als het gaat om de gezamenlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit."

Politiechef Gerard Goossens is "niet verrast, maar natuurlijk wel blij dat de stad veiliger is geworden. Het is goed dat de ingezette verbeteracties van de afgelopen twee jaar dit resultaat laten zien. Ik zie het ook als een compliment aan onze politiemensen, die ondanks de beperkte capaciteit grote inspanningen moeten leveren."

Eerdere hoge noteringen van Eindhoven in de AD-misdaadmeter waren in 2008 de reden om de externe commissie Fijnaut in te stellen. Deze adviseerde een groot aantal maatregelen om de veiligheid in Eindhoven te verbeteren. Die maatregelen werden in 2009 al voor een deel ingevoerd. Zoals het opstellen van een integraal veiligheidsbeleid en het overhevelen van alle bestuurlijke verantwoordelijkheden voor veiligheid naar de burgemeester. Verder kwam er een sterkere samenwerking tussen de gemeente, de politie en het OM en onderging de politie een inhoudelijke en organisatorische verandering.

Informatiegestuurd werken

"Het belangrijkste verschil met vroeger is dat we ons veel minder laten leiden door incidenten", aldus Van Gijzel: "We werken nu, zoals dat heet, informatiegestuurd. Gemeente, openbaar ministerie en Politie stellen samen prioriteiten vast en daardoor kan de politie effectiever werken."

Een goed en opvallend voorbeeld daarvan is de aanpak van overvallen. Op basis van informatie uit de politiesystemen is een top-30 samengesteld van potentiële overvallers. Het gaat dan bijvoorbeeld om personen die al eens een overval hebben gepleegd of die door de politie in staat worden geacht een overval te gaan plegen.

De politie houdt deze mensen extra in de gaten gehouden én heeft ze dat ook laten weten. Aanvullend hierop hebben gemeente en politie ook een overvallen-checklist ontwikkeld voor winkeliers. Aan de hand daarvan kunnen winkeliers preventieve maatregelen nemen om de kans op een overval op hun zaak te verminderen. In het winkelgebied Woenselse Markt/Kruisstraat vindt op dit moment een pilot plaats. Medewerkers van het gemeentelijk Stadstoezicht bezoeken daar winkeliers om gezamenlijk die checklist door te nemen.

Georganiseerde criminaliteit

Eindhoven en de andere grote Brabantse steden lieten in 2010 ook een stads- en regioscan uitvoeren naar de veiligheidsproblematiek. Het onderzoek liet zien dat de hoge criminaliteitsscores direct én indirect samenhangen met de verwevenheid tussen `reguliere zichtbare probleemgroepen' (criminele jeugdgroepen, straatdealers, veelplegers) en een aantal in de regio actieve criminele groeperingen (`georganiseerde' criminaliteit).

Het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit is daarom prioriteit in Brabant. Ook al is die niet terug te vinden is de aangifte-cijfers van de politie, Sinds eind 2010 coördineert een door de minister van Veiligheid en Justitie ingestelde Taskforce, samen met de verantwoordelijke burgemeesters alle bestuurlijke- en justitiële maatregelen die noodzakelijk zijn om de georganiseerde misdaad in Brabant terug te dringen: criminele bendes die achter de wietteelt- en handel zitten worden opgerold, onderliggende criminele structuren worden afgebroken en crimineel vermogen wordt afgepakt.

"Die Taskforce gaat echt niet alleen over hennep, maar over alle niet-aangifte gerelateerde criminaliteit. Ook zaken zoals heling, of het omkatten van auto´s", zegt Van Gijzel: "Alleen door het terugdringen van de georganiseerde criminaliteit, kunnen we ervoor zorgen dat Eindhoven structureel veilig wordt."

Ter informatie: Negen speerpunten uit het Integrale Veiligheidsbeleid

woninginbraken
auto-inbraken
fietsendiefstallen
overvallen
woonoverlast
geweld: relationeel en ander geweld
veilig uitgaan
risicojeugd
georganiseerde criminaliteit