D66

vrijdag 10 juni 2011

D66: Zijlstra zet motorzaag in de cultuur

Zijlstra neemt het belangrijkste advies van de Raad van Cultuur, om de bezuinigingen gefaseerd in te voeren, niet over. D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham: "Ik vind de omvang en het tempo van bezuinigingen op cultuur onverantwoord. Zijlstra zet in zijn bezuinigingswoede de motorzaag in de hoogste versnelling. Daardoor richt hij onnodig veel schade aan."

Onevenredig hard

D66 erkent dat op alle sectoren bezuinigd moet worden. Van der Ham: "In tijden van bezuinigingen moet iedereen een bijdrage leveren, dus ook de kunst- en cultuursector. Maar het kabinet treft deze sector onevenredig hard en het beleid is bovendien inconsequent. Zo pleit het kabinet voor meer ondernemerschap, maar verhoogt ze wel de BTW op kaartjes." Ook vindt D66 het een slechte zaak dat fiscale- en andere stimuleringsmaatregelen nog niet eens zijn uitgewerkt. Populaire kunstvormen als de Nederlandse film zullen daardoor in de problemen komen.

Ondergang

Van der Ham is zeer bezorgd over het gejaagde tempo van de bezuinigingen. "Instellingen krijgen te weinig tijd om zich aan te passen, en daardoor dreigt hun ondergang. In vergelijking met andere landen geeft Nederland zeer weinig uit aan cultuur, toch is er de afgelopen jaren een veelzijdig aanbod geweest. Daardoor krijgt iedereen de kans om in aanraking te komen met cultuur en kunnen jonge mensen zich ontwikkelen. Als je daarop bezuinigt moet je dat zorgvuldig doen, niet met de motorzaag in de hoogste versnelling."

D66 begrijpt wel dat het Nationaal Historisch Museum is afgeblazen. Deze functie kan bij een van de bestaande musea worden ondergebracht.