CSO ouderenorganisaties


Pensioenakkoord vraagt inzet van de ouderenorganisaties

Sociale partners hebben de onderhandelingen over de uitwerking van het Pensioenakkoord van 4 juni 2010 afgerond. Dit heeft geleid tot een akkoord waarin niet alleen afspraken zijn gemaakt over het toekomstig pensioenstelsel maar ook over de arbeidsparticipatie van oudere werknemers en het AOW-pensioen. De CSO, de koepel van de ouderenorganisaties NVOG, NOOM, PCOB en de Unie KBO, vindt nu het Pensioenakkoord er is, de ouderenorganisaties betrokken moeten worden bij het vervolg, gezien de implicaties voor ouderen.

De CSO komt in een eerste reactie tot de volgende opmerkingen.

De CSO constateert dat de risico's in de nieuwe pensioenregelingen, ondanks de vervolgonderhandelingen, alleen bij de deelnemers en de gepensioneerden liggen. Er is nog steeds sprake van een maximumpremie voor de werkgever. Toegevoegd is dat er op decentraal niveau andere afspraken gemaakt kunnen worden. De CSO vindt dat ook de werkgevers moeten bijdragen in de risico's.

De CSO blijft verontrust over het zogenaamde invaren van bestaande rechten in het nieuwe systeem. De vraag is of dit juridisch mogelijk is. Sociale partners hebben nog geen beslissing genomen maar besloten om nader onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden. De CSO vindt dat de gepensioneerden, om wiens belangen het gaat, hierbij aan tafel moeten zitten.

De CSO heeft met instemming gezien dat er eindelijk aandacht is voor de arbeidsparticipatie van oudere werknemers. Vooral voor oudere werkloze werknemers is de situatie moeilijk. Slechts een klein percentage vindt weer werk. De CSO hoopt dat de plannen van de sociale partners en de minister daadkrachtig uitgevoerd gaan worden.

De CSO pleit al jaren voor een koppeling van de hoogte van het AOW-pensioen aan de verdiende lonen. De verhoging van het AOW-pensioen lijkt positief maar de kosten van deze verhoging moeten worden terugverdiend door een beperking van de fiscale ouderenkorting en de AOW-tegemoetkoming. Een sigaar uit eigen doos: het AOW-pensioen gaat omhoog en de tegemoetkoming gaat omlaag. De verlaging van de tegemoetkoming zal vooral de ouderen met een laag inkomen treffen.

persbericht als pdf

* Home

* CSO

+ Missie & Visie

+ Bestuur

+ Bureau

+ Jaarverslag

+ Publicaties

* Nieuws

+ Nieuwsberichten

+ Persberichten

* Werkterreinen

+ Zorg & Welzijn
o AWBZ
o Gezondheidszorg voor ouderen
o Hulpmiddelenbeleid
o Kwaliteit van zorg
o 1e en 2e lijnszorg
o WMO
o Zorgverzekeringswet

+ Wonen

+ Mobiliteit
o Openbaar vervoer
o OV-chipkaart

+ Inkomen & Pensioen
o AOW
o Goed pensioenfonds-bestuur
o Koopkracht
o Medezeggenschap gepensioneerden bij pensioenfondsen o Ouderen en arbeid
o Pensioenwet

* Projecten

+ Krachtig Cliëntperspectief
o Project informatie
o Projectplan
o Werken aan betere ouderenzorg
o toekomst NPO
o Nieuwsbrief
o Uitwisselings-bijeenkomsten
o Stand van zaken netwerken
o Projectideeën NPO
o Instrumenten ouderenparticipatie
o Handboek

+ de Kanteling

+ Age Platform Nederland
o Projectplan

* Contact

+ route

Home » Pensioenakkoord vraagt inzet van de ouderenorganisaties print

* A

* A

* A

ontwerp & uitvoering ID3 Internet Design