Gemeente Schagen

Ondersteuning voor mantelzorgers

De organisaties die zich bezig houden met de ondersteuning aan mantelzorgers willen graag meer bekendheid geven aan de diverse vormen van ondersteuning die kosteloos worden aangeboden.

Veronie is mantelzorger van haar zoon Tom

Â

âNa twee gezonde kinderen kwam Tom. Een druk mannetje, dat eigenlijk al meteen meer zorg en aandacht van ons vroeg dan de oudste twee. Uiterlijk was er niets aan hem te zien, maar hij leek met alles wel meer moeite te hebben. En niks ging vanzelfin de omgang met vriendjes en anderen.Op school en thuis had iedereen zijn handen vol aan hem en hij maakte veel ruzie met zijn broer en zus. Pas na jarenlang tobben en vele onderzoeken kwam er duidelijkheid.Tom bleek een laag IQ in combinatie met een gedrags- stoornis te hebben. De puzzelstukjes vielen voor ons in elkaar. Na de diagnose bleek er meer mogelijk te zijn dan we hadden gedacht. Via Bureau Jeugdzorg kreeg hij een indicatie voor AWBZ zorg. Eerst kwam er een ambulant begeleider waardoor Tom weer mee kan doen aan honkbaltraining. Iets wat hij door zijn gedrag eerder had moeten opgeven. Door de ambulante begeleider werden we attent gemaakt op het bestaan van de mantelzorgmakelaar. Met haar hebben we besproken wat we graag zouden willen met de rest van de indicatie van Tom. Met de wens âWat meer lucht voor het gezinâ heeft de mantelzorgmakelaar de logeer- en respijtmogelijkheden voor Tom in onze omgeving op een rij gezet. Na een aarzelend begin heeft hij het nu erg naar zijn zin op de zorgboerderij waar hij een weekend in de maand met leeftijdgenootjes gaat logeren. Ook de twee oudsten thuis varen wel bij een weekend volle aandacht. Daarnaast bleek het mogelijk dat een deel van alle extra zorg die ik aan hem geef uitbetaald kan worden. De parttime baan die ik had was niet vol te houden naast de zorg voor Tom. Ook met dit zogenaamde persoons gebonden budget en de administratie die hierbij komt kijken heeft de mantelzorgmakelaar ons goed op weg geholpen. Tom zit nu lekkerder in zijn vel en doet het naar omstandigheden goed. Ons levenis na een aantal turbulente jaren gelukkig weer in wat rustiger vaarwater gekomen.â

Â

Laat u goed informeren!
Zorgt u voor een ziek of gehandicapd familielid, partner, ouder, kind, buur of vriend(in)? Weet dan dat u er niet alleen voor staat. U kunt vrijblijvend en kosteloos contact opnemen met onderstaande organisaties om te kijken wat zij voor u kunnen betekenen.

Steunpunt Mantelzorg
Biedt: advies en begeleiding, praktische hulp en emotionele steun. Op kantoor of bij u thuis.

Telefoon: 0223-661670 (ma t/m vr 9.00-12.00 uur) E-mail: steunpuntmantelzorg-kvnh@omring.nl

Website:

www.omring.nl

Â

Mantelzorgmakelaar
Biedt: praktische hulp door het overnemen van regeltaken. Wegwijs in wet en regelgeving. Op allerlei terreinen wordt gezocht naar oplossingen op maat.Â

Telefoon: 072-5627618 (ma t/m vr 8.30-17.00 uur )

E-mail: info@mantelzorgmakelaar.nl

Website: www.mantelzorgmakelaar.nl

Â

Â

Humanitas
Biedt: vrijwillige thuishulp ter ontlasting van mantelzorger. Ervaren vrijwilligers nemen een dagdeel de zorgtaak over.

Telefoon: 0223-617422 (di t/m vr 9.00-12.00 uur)

E-mail: humanitas.denhelder@hetnet.nl

Website:

www.humanitas.nl/afdeling/kopvannoordholland.nl

Wonen Plus Welzijn
Biedt: praktische ondersteuning, ook dagbesteding thuis en ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorger en bijeenkomsten voor mensen met hersenletsel (CVA-groepen).

Telefoon: 0224-273140 (ma t/m vr 8.30-17.00 uur) E-mail: info@wonenpluswelzijn.nl
Website: www.wonenpluswelzijn.nl

Â

Â

Loket Schagen
Ook kunt u informatie over mantelzorg en over de genoemde organisaties ontvangen via Loket Schagen. Als u dat wilt kunnen medewerkers van het Loket u ook aanmelden bij één van de bovengenoemde organisaties! Loket Schagen is gevestigd in het Gemeentehuis Schagen, Laan 19, 1741 EA Schagen.
Telefoon: 0224-210400 (via receptie)
E- mail: loketschagen@schagen.nl
Website: www.schagen.nl
Spreekuur:iedere werkdag van 08.00 - 12.00 uur, woensdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur, dinsdagavond: alleen op afspraak.