Belgische Federale Overheid

Koninklijke Bibliotheek stapt in grootschalig digitaliseringsproject voor WO I

Datum: 10 juni 2011

Op initiatief van de Staatsbibliotheek van Berlijn stapt de Koninklijke Bibliotheek in een grootschalig project om duizenden documenten in verband met de Eerste Wereldoorlog te digitaliseren. Dit Europese project staat in het kader van de herdenking van de honderdste verjaardag van het uitbreken van WO I in 2014. Ongeveer 400 000 documenten uit de respectievelijke verzamelingen van de betrokken bibliotheken worden op die manier toegankelijk gemaakt.

Het project van erfgoeddigitalisering verenigt de Staatsbibliotheek in Berlijn met de nationale bibliotheken van Frankrijk, Italië, België, Groot-Brittannië, Denemarken, Oostenrijk en Servië. De verzameling zal een selectie van zeldzame en unieke stukken bevatten die zowel het grote publiek als wetenschappers en studenten zal boeien. Naast de militaire en politieke geschiedenis komen ook het dagelijks leven en de sociale en culturele geschiedenis uit deze periode aan bod.

De Koninklijke Bibliotheek van België zal ongeveer 10 000 documenten uit haar verzamelingen digitaliseren. Bovendien staat ze ook in voor het definiëren van de selectiecriteria en vervolgens voor de opvolging van een evenwichtige selectie van de geselecteerde documenten van de partners in het project.

Meer info vindt u op de website van het federaal wetenschapsbeleid Externe link