JOVD

JOVD: "FNV bewijst een vakbond voor en door babyboomers te zijn"

"Pensioenakkoord lijkt op dweilen met de kraan open"


---


* FNV vertegenwoordigt te klein deel van beroepsbevolking
* Pensioenakkoord mist lange termijnvisie

* Verhoging pensioenleeftijd zou direct moeten beginnen
* JOVD ziet wel lichtpuntjes in akkoord

Den Haag, 10 juni 2011 - De JOVD ziet in het akkoord teveel de invloed terug van de FNV-achterban. Landelijk voorzitter Martijn Jonk: "De FNV heeft een grote achterban onder de babyboomers en vertegenwoordigt daarmee een te klein deel van de beroepsbevolking. Dat wordt pijnlijk duidelijk in het akkoord: het gaat ten koste van een lange termijnvisie en lijkt nog het meest op dweilen met de kraan open. Maar eerlijk is eerlijk: het had veel slechter gekund, dat we daarvan gered zijn hebben we vooral aan het kabinet en de werkgevers te danken."

Gevolg van de FNV aan de onderhandelingstafel is onder meer een pensioenakkoord dat afspreekt de pensioenleeftijd te verhogen met slechts één jaar in 2020 en één jaar in 2025. De JOVD is echter van mening dat de verhoging van de pensioenleeftijd direct zou moeten beginnen om deze de komende 12 jaar met 2 maanden per jaargang te laten stijgen. Jonk: "Het is een probleem van ons allemaal, daarom moeten we ook allemaal delen in de pijn. Dus óók de 55-plussers."

Ook de stijging van de AOW-uitkering met 0,6% per jaar vanaf 2013 is volgens de JOVD een uiterst verkeerde maatregel, waarmee de betaalbaarheid van de AOW in gevaar komt. "De AOW-uitkering is momenteel al te hoog. De hoogte van de AOW moet gekoppeld worden aan de bijstanduitkering, het is namelijk om een bestaansminimum te garanderen. Voor de slagroom op de taart moet je zelf sparen.", aldus Jonk.

Wel is de JOVD blij met de keuze voor het 'defined contribution' systeem. In dit systeem staat de premie vast en is de uitkering afhankelijk van de prestaties van de pensioenfondsen. Men heeft in dit systeem niet langer een onrealistische garantie op een uitkering. Jonk: "Als er te weinig geld in de pensioenfondsen zit is het hoogst onduidelijk wie er moet opdraaien voor de uitkering. Men had dus een garantie zonder dat men wist wie die garantie verleende. Dat behoort nu tot het verleden."

Het plan om een extra compensatie te geven aan mensen die in 2020 met pensioen gaan is in de ogen van de JOVD een selectieve maatregel die alleen bedoelt is om de vakbondsachterban tevreden te stellen. "De compensatie kost 500 miljoen euro die het kabinet oorspronkelijk gereserveerd had om oudere werknemers de arbeidsmarkt op te helpen. Belachelijk dat dit nu gebruikt wordt als lokkertje voor de vakbond. Mensen moeten de arbeidsmarkt op, niet met extra geld naar huis", aldus Jonk.




JOVD