Gemeente Brummen


Groen licht voor aanleg van het glasvezelnetwerk

(Oorspronkelijke publicatie datum: 10-06-2011)

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 juni 2001 besloten medewerking te verlenen aan het initiatief van het bedrijf Reggefiber om een glasvezelnetwerk in de gemeente Brummen aan te leggen. Onder de naam Glashart Brummen heeft dit bedrijf dit initiatief dit voorjaar gepresenteerd en de haalbaarheid onderzocht. De steun van de gemeente aan dit initiatief is vastgelegd via een samenwerkingsovereenkomst met Reggefiber BV.

De aanleg van een glasvezelnetwerk is een private aangelegenheid. Maar we kunnen wel de aanleg en het gebruik stimule-ren, geeft wethouder Bart Elbers aan. Want we vinden het belangrijk dat inwoners en bedrijven kunnen beschikken over een snel telecommunicatienetwerk. We werken dan ook graag mee aan het initiatief van Reggefiber.

Start in Eerbeek en Brummen
In eerste instantie richt Reggefiber zich op de kernen Eerbeek en Brummen. Na een promotiecampagne is het minimale deelnamepercentage ruimschoots behaald, zodat de aanleg nu daadwerkelijk kan starten. Dinsdag 14 juni aanstaande wil Reggefiber starten met de werkzaamheden voor de aanleg van in totaal ruim 100 kilometer glasvezel. Zodat ze eind dit jaar, begin volgend jaar (2012) alle woningen binnen de kernen Eerbeek en Brummen kunnen aansluiten. Met een zogenaamd instemmingsbesluit verlenen wij onze medewerking aan de graafwerkzaamheden, geeft wethouder Elbers aan.

Kleine kernen
Hoewel Reggefiber start in Eerbeek en Brummen is het zeker de bedoeling om ook in de kleine kernen uiteindelijk een glas-vezelnetwerk aan te leggen. Bart Elbers: We hebben daar als gemeente duidelijke afspraken over gemaakt in de samen-werkingsovereenkomst met Reggefiber. Het glasvezelbedrijf zal dan ook nog dit jaar een projectplan maken voor Leuven-heim en Hall. Hieruit moet blijken of de aanleg financieel haalbaar is en onder welke voorwaarden, en wellicht met benutting van aanvullende (externe) fondsen. Als dat allemaal in orde is, gaat Reggefiber ook in deze kernen peilen of er voldoende belangstelling is voor glasvezel, zodat vanaf begin 2012 de aanvragen kunnen worden gebundeld. Voor de kernen Oeken, Voorstonden, Tonden en Empe is een reguliere glasvezelaansluiting financieel niet haalbaar. Reggefiber oriënteert zich op kleinschaligere oplossingen en kan pas daarna actie ondernemen.

Glasvezel voor bedrijven
Reggefiber richt zich uitsluitend op de particuliere markt. We begrijpen dat een glasvezelnetwerk juist ook voor bedrijven heel interessant kan zijn, zegt wethouder Elbers. We hebben daarom al contact gehad met KPN (anders dan Reggefiber BV wel actief in de zakelijke markt) om hen ertoe te bewegen het initiatief te nemen, natuurlijk in samenwerking met beide bedrijventerreinen.

Aanleg glasvezel
Voor de aanleg van het glasvezelnetwerk zijn de kernen Eerbeek en Brummen onderverdeeld in vijf wijken. In elke wijk komt een klein gebouwtje (een wijkcentrale) te staan. Vanuit zon wijkcentrale worden de huizen voorzien van glasvezel. Twee locaties zijn in eigendom van KPN, voor de andere drie locaties geeft de gemeente een recht van opstal. Een wijkcentrale is zo compact van omvang dat hiervoor geen vergunning nodig is.

Meer informatie
Meer vragen over de aanleg van glasvezel is te vinden op www.reggefiber.nl/brummen, in de servicewinkel van Reggefiber aan de Coldenhovenseweg 6 in Eerbeek of bij het servicepunt in de winkel van DutchPC aan de Zutphensestraat 3c in Brummen.
Voor de aanleg van het glasvezelnetwerk vinden er natuurlijk de komende maanden volop graafwerkzaamheden plaats. Dit kan lokaal tijdelijk enige overlast geven. Uiteraard doet het bedrijf er alles aan om overlast zoveel mogelijk te beperken. Klachten of opmerkingen over de aanleg van de kabels kunt u melden via dit gemeentelijk Meldpunt openbare ruimte.