Gemeente Hulst

Voorjaarsnota 2011

Voorjaarsnota 2011

Voorjaarsnota 2011: de gemeente Hulst ligt op koers

De gemeente Hulst is al enige jaren bezig om de financiële huishouding verder op orde te brengen. Naast een positief resultaat onlangs in de jaarrekening 2010 is er nu een nagenoeg budgettair neutraal resultaat terug te vinden in de Voorjaarsnota 2011.

De Voorjaarsnota is gebaseerd op de uitgaven in de eerste vijf maanden van 2011. Deze uitgaven zijn vervolgens doorgerekend over het gehele jaar. Bij ongewijzigd beleid ontstaat er een klein tekort van 26 duizend euro.

Eén van de tegenvallers in de Voorjaarsnota is ontstaan door de langdurige sneeuwval aan het begin van het jaar. Het budget voor strooizout is door de sneeuwval nu al ruim overschreden. Daarnaast heeft de economische crisis voor een grote tegenvaller gezorgd. Veel mensen kwamen helaas in de bijstand terecht. Inmiddels zijn extra maatregelen genomen om het aantal bijstandsgerechtigden terug te brengen. Naast de tegenvallers blijkt dat door de grote bouwprojecten extra geld in de gemeentekas terecht is gekomen.

De financiële vooruitzichten voor de gemeente Hulst zijn redelijk. Maar er zijn ook wat onzekere ontwikkelingen te verwachten in de toekomst. Door het afstoten van rijkstaken aan de gemeente en de daarbij opgelegde efficiencykortingen, moet de gemeente keuzes blijven maken. Ook blijkt dat de operationele budgetten van de gemeente niet voldoende ruimte bieden om aan de noodzaak te kunnen voldoen. De inmiddels door de gemeenteraad ingezette kerntakendiscussie wordt daarom onveranderd voortgezet.