Openbaar Ministerie

8 jaar cel in hoger beroep poging moord op agent

10 juni 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Gerechtshof te Den Haag heeft vandaag een 33-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor poging moord en poging zware mishandeling van twee agenten op 6 juni 2010 te Rotterdam. De rechtbank te Rotterdam veroordeelde de man voor deze feiten eerder tot 5 jaar gevangenisstraf. Het OM stelde hoger beroep in tegen de opgelegde straf.

Het Gerechtshof is overeenkomstig de advocaat-generaal van oordeel dat de straf die door de rechtbank is opgelegd onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten. Het Hof heeft bij het bepalen van de duur van de straf voorst acht geslagen op de duur van straffen die in vergelijkbare strafzaken zijn opgelegd. Daarnaast heeft het Hof meegewogen dat beide slachtoffers politieagenten waren die ten tijde van het feit aan het werk waren.

De advocaat-generaal had in hoger beroep 10 jaar gevangenisstraf geëist.

Op 6 juni 2010 vond op de Delftsestraat in Rotterdam een verkeerscontrole plaats. Schijnbaar zonder reden stapte verdachte uit zijn auto en pakte iets uit zijn kofferbak. Later bleek dit een moersleutel te zijn. Daarop liep verdachte op het latere slachtoffer, een politieman bezig met voornoemde verkeerscontrole, af en haalde verdachte vol uit met de moersleutel op het hoofd van het slachtoffer. Een collega-politieagent trok vervolgens zijn dienstwapen waarop verdachte de moersleutel in de richting van deze agent gooide die ternauwernood kon wegstappen. Verdachte werd vervolgens overmeesterd door enkele portiers van een horecagelegenheid in de buurt.