Gemeente Tilburg

Persbericht
10 juni 2011

Ontwikkeling Veemarktkwartier deels stopgezet

Verbouwing Faxx gebouw en komst beoogd werkgebouw van de baan

Het risicovolle deel van de gebiedsontwikkeling Veemarktkwartier wordt gestopt. Daartoe hebben de gemeente en Ontwikkelingsmaatschappij VMK bv besloten. Het gaat om het stopzetten van de ontwikkeling van het Faxx gebouw aan de Tivolistraat en de beoogde realisatie van een werkgebouw (bestaande uit gestapelde containers) in de Veemarktstraat. Dit laatste gebouw was begroot op ongeveer 14 mln. en zou op risico van de gemeente gebouwd en geëxploiteerd gaan worden. "Dat risico vinden wij in deze tijd niet meer verantwoord," aldus Berend de Vries (wethouder Grondzaken). Dit besluit moet dan ook worden gezien in het licht van de grote bezuinigingsoperatie waarmee de gemeente momenteel bezig is. Het aanzienlijke tekort op de grondexploitatie, zo'n 64 mln, is een van de problemen waarvoor de gemeente zich gesteld ziet. Het deels stopzetten van de ontwikkeling van het Veemarktkwartier houdt rechtstreeks verband met dit alles.

Besparing van 5 miljoen

Het gezamenlijk besluit deels te stoppen levert een directe besparing van ongeveer 5 mln. op. Bedoeling is dit bedrag te gebruiken om het tekort in de gemeentelijke grondexploitatie te verminderen. Gelet op de omvang van de investeringen en het risico dat de beoogde ontwikkeling van het gebied met zich meebrengt, acht het college het in deze tijd niet verantwoord om door te gaan. Berend de Vries (Grondzaken): "Dit betekent niet dat we stoppen met het stimuleren van de creatieve industrie. We concentreren onze inspanningen op de bestaande clusters in het gebied en zijn bereid om dit samen met marktpartijen verder uit te bouwen. Ook blijft er geld beschikbaar om het gebied rond de Veemarktstraat aan te pakken. Uiteraard altijd met het oog op het stimuleren van private investeringen in dit gebied."

Geschiedenis

De gemeente Tilburg en Ontwikkelingsmaatschappij VMK bv sluiten eind 2007 een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het Veemarktkwartier. Drie jaar later, begin 2010 wordt duidelijk dat er een aanpassing op de plannen nodig was. Er moet opnieuw naar de plannen worden gekeken omdat blijkt dat het Icoon op de Tivoligarage niet haalbaar is. In november 2010 wordt een bijstelde gebiedsvisie gepresenteerd. Daarin is afgestapt van het Icoon en ingezet op de realisatie van een zogenaamd werkhuis voor (creatieve) bedrijvigheid in de Veemarktstraat.
Onderwijl krijgt de economische crisis meer en meer effect op de vastgoedontwikkeling in brede zin en ook specifiek voor Tilburg. Met name voor de financiële positie van het gemeentelijk grondbedrijf zijn de gevolgen groot. Om grote tekorten in te lopen, ziet de gemeente zich gedwongen prioriteiten te stellen, "niet alles zal blijven kunnen, "is het credo. Er wordt een exercitie langs alle gemeentelijke projecten uitgevoerd. Dit, om te kijken waar er efficiencyslagen gemaakt kunnen worden en of meer draconische maatregelen nodig zijn. Het Veemarktkwartier wordt eveneens opnieuw onder de loep genomen. Want ondanks dat de subsidie die er voor het gebied is toegezegd, dient de gemeente vanuit het grondbedrijf ook nog steeds fors bij te dragen.

De gemeente en Ontwikkelingsmaatschappij VMK bv hebben, op grond van dit gegeven, de afgelopen weken intensief overleg gevoerd. Ze zijn uiteindelijk tot de slotsom gekomen dat de beoogde gebiedsontwikkeling om diverse redenen niet langer haalbaar is. In goed overleg is besloten om de samenwerking te beëindigen.

---