CDA


Bezuinigingen GGZ
vrijdag 10 juni 2011

Het CDA vindt een goede geestelijke gezondheidszorg (GGZ) belangrijk. Veel mensen werken met hart en ziel in deze sector en proberen de best mogelijke zorg te leveren. Het kabinet gaat de komende jaren flink bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. Wat het CDA betreft maken de ingrijpende bezuinigingen deze vorm van zorg en de mensen die er in werken niet minder belangrijk. De maatregelen zijn helaas gewoon hard nodig om voor de toekomst de geestelijke gezondheidszorg betaalbaar te houden.

De uitgaven in de GGZ zijn de afgelopen jaren veel sterker gestegen dan de inkomsten. De stijging op zich is ook veel sterker dan in andere sectoren van de zorg. Alleen al in 2009 is er in de GGZ 255 miljoen euro meer uitgegeven dan er begroot was. In het regeerakkoord is afgesproken om 180 miljoen euro op de GGZ te bezuinigen, om deze zorg ook voor de langere termijn betaalbaar te houden. Daarnaast heeft het kabinet ook te maken met een miljardentegenvaller in de zorg als geheel. Daarom is ingrijpen nu helemaal noodzakelijk.

Zorgverzekeraars, zorgverleners, instellingen en vrijgevestigde psychologen en psychiaters krijgen allemaal met de maatregelen te maken. De hele geestelijke gezondheidszorg krijgt een tariefkorting opgelegd. Psychologen, therapeuten en nieuwe instellingen krijgen net als de bestaande instellingen een jaarlijks budget, waar zij zich aan moeten houden.

Voor de cliënten van de geestelijke gezondheidszorg komt er een eigen bijdrage in de tweedelijns zorg. Deze zorg is duurder dan eerstelijns zorg, waar al langer een eigen bijdrage voor wordt gevraagd. Om geen eigen bijdrage te hoeven betalen gingen meer mensen gebruik maken van de tweedelijnszorg. Dit heeft geleid tot extra uitgaven in de zorg in de tweede lijn. Vandaar dat ook daar nu een eigen bijdrage gaat gelden.