CDA


Van der Werf: Regionale spreiding cultuuraanbod ijkpunt voor CDA vrijdag 10 juni 2011

Vandaag presenteerde staatssecretaris Zijlstra zijn bezuinigingsplannen voor de cultuursector. Namens het CDA reageerde Marieke van der Werf, woordvoerder cultuur: âStaatssecretaris Zijlstra heeft nu zijn aangekondigde bezuinigingen van 200 miljoen euro uitgewerkt. Om de overheidsfinancien op orde te krijgen moet ook de cultuursector bijdragen aan de bezuinigingen, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. Het is goed dat er nu duidelijkheid is, maar het CDA realiseert zich dat de voornemens van de staatssecretaris op sommige plaatsen hard aankomenâ.

Het CDA is blij dat de top van de cultuur is ontzien en dat er, door het behoud van sectorinstituut kunstfactor en het cultuurparticipatiefonds, voldoende ruimte blijft bestaan voor amateurkunst en volkscultuur.

Bij de beoordeling van de plannen is de regionale spreiding een belangrijk ijkpunt voor het CDA. Van der Werf: âDaarom is het CDA van mening dat de regionale orkesten, uniek voor Nederland, zelfstandig moeten kunnen blijven bestaan. Dat zal de inzet van het CDA zijn in het debat met de staatssecretaris. Daarbij gaat het dus om het orkest van het Oosten, het Gelders Orkest, het Brabants Orkest en het Limburgs symfonie orkestâ. Eind deze maand zal de Tweede Kamer over de plannen van de staatssecretaris debatteren.