Gemeente Halderberge


Evaluatie Economische visienota 2008-2013

Lokale economie ligt op koers en op schema

De `Economische visienota 2008-2013' is door het college van burgemeester en wethouders van Halderberge tussentijds geëvalueerd. De nota moet de gemeente inzicht geven in de economische mogelijkheden van de lokale economie, maar bovenal wat de gewenste ontwikkelrichting is. Door de evaluatie maakt het college voor onder meer de gemeenteraad inzichtelijk wat de stand van zaken is van het plan, dat loopt tot 2013.

Na drie jaar kan het college concluderen dat een deel van de actiepunten is gerealiseerd of in uitvoering is. De uitgifte van het bedrijventerrein Borchwerf II loopt ondanks de crisis door. Actueel is de herinrichting van het voormalige Campina-terrein in Oud Gastel door een lokale marktpartij. Een andere, eveneens recente, ontwikkeling is de voorgenomen realisatie van Seppe Airparc.

De samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs, de zogenaamde 3 O's, heeft geleid tot een excursie voor zo'n 60 vmbo-leerlingen op 1 juni 2011 naar vier metaalbedrijven in Halderberge. Voor volgend schooljaar ligt een excursie naar de bedrijven op Borchwerf II in het verschiet.

De bedrijfscontactfunctionaris vormt de schakel tussen (startende) ondernemers en ondernemersverenigingen en de gemeente. Binnenkort wordt begonnen met de samenwerking met het Servicecentrum voor Starters en Ondernemers Moerdijk (SOM).

Op toeristisch-recreatief gebied is ook het nodige gebeurd, bij voorbeeld de publicatie van diverse brochures en de lancering van de toeristische website www.waarbrabantbegint.nl. Sommige actiepunten moeten nog verder uitgewerkt worden, zoals het opzetten van digitale welkomst- en informatieborden bij de entrees van de dorpen.

Een ander punt is het promoten van Halderberge als prettige woongemeente. Er zijn diverse woningbouwprojecten gestart met daarin starters- en seniorenwoningen. Nieuwe inwoners ontvangen een uitgebreid informatiepakket en worden uitgenodigd voor een speciale informatieavond met vertegenwoordigers van het college.

De economische visienota is in 2008 opgesteld door de gemeente in samenwerking met externe partijen, zoals de Ondernemingskring Halderberge, vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen, de ZLTO, betrokkenen vanuit het onderwijs en inwoners. In de nota zijn ontwikkelingen opgenomen over bedrijvigheid, buitenruimte, starters en de agrarische sector op lange termijn zowel als op korte termijn. Per ontwikkeling zijn actiepunten opgesteld.

Het college biedt de evaluatie binnenkort ter kennisname aan de gemeenteraad aan.