Gemeente Berkelland


Met de huifkar door de toekomst van Noordijk

Hoe zit het met de toekomst van de school in Noordijk? Naar wat voor type woningen is er vraag? Waarom is woningsplitsing zo belangrijk voor een kleine kern en wat is de visie van het college van burgemeester en wethouders op Noordijk?

Op 23 mei gingen burgemeester en wethouders op bezoek in Noordijk. De avond startte met een huifkartocht. Zo liet het Noordijks Belang aan het college zien waar Noordijk voor staat, wat er speelt en wat er leeft. Aansluitend ging het college in gesprek met zo'n dertig inwoners van Noordijk. Gesproken werd over uiteenlopende onderwerpen, zoals: Wat betekent de veranderde samenstelling van de bevolking voor Noordijk? En hoe zit het met de ontwikkelingen in het buitengebied en de woningbouw?

Bevolkingsontwikkeling

De bevolkingsontwikkeling in Noordijk werd gepresenteerd. Verwachting is dat het aantal inwoners in de gemeente en ook in Noordijk afneemt. Ook het aantal leerlingen op de basisschool loopt terug. Onder de opheffingsnorm komt het aantal leerlingen niet, vraag is wel of je de kwaliteit van het onderwijs op niveau kunt houden. Er werd ook gesproken over hoe je de prognoses moet zien? Het college geeft aan dat het een trend is en dat je niet uit moet gaan van de absolute cijfers. Het kan dus zo zijn dat de ontwikkeling in Noordijk er anders uitziet dan de prognoses nu laten zien. Het is wel belangrijk rekening te houden met de trends, zodat je er op kunt inspelen.

Woningbouw

Aan de gemeente werd gevraagd hoe de gemeente omgaat met de trends. De gemeente probeert de gemeente zo aantrekkelijk mogelijk te houden met bedrijvigheid en een prettige woonomgeving. Maar de trend ontkennen, dat doet ze niet. Zo is er ook een bouwstop in Berkelland aangekondigd. Dit betekent niet dat er niet meer wordt gebouwd, maar wel dat er veel minder wordt gebouwd. Het college heeft er bewust voor gekozen om in de kleine kernen naar verhouding minder plannen te schrappen in verband met de leefbaarheid. Het wordt wel steeds belangrijker dat er een type woningen wordt gebouwd waar ook vraag naar is.

Starterswoningen

Vanuit het publiek werd aangegeven dat er vooral behoefte is aan starterswoningen. Het probleem dat starters ervaren is dat de procedures lang duren, waardoor ze toch gedwongen worden naar elders te vertrekken. De wethouder deed het verzoek aan geĂŻnteresseerde starters om zich te melden bij de gemeente. Dan kan er samen gekeken worden naar hoe de plannen opgezet moeten worden.

Grote gezinnen

Opvallend voor de bevolkingssamenstelling in Noordijk is dat er veel grote gezinnen in het buitengebied wonen. Dit terwijl de landelijke trend is dat eenpersoonshuishoudens toenemen. In dit licht werd ook gesproken over woningsplitsing. Als gevolg van de bouwstop is dit niet meer mogelijk. Inwoning is nog steeds wel mogelijk. Vanuit Noordijk wordt aangegeven dat woningsplitsing een grote wens is. Voor de mantelzorg, de mogelijkheid voor jonge gezinnen om toch in Noordijk te komen wonen en als middel om de grote boerderijen in stand te houden en niet te laten verpauperen.

Onderhoud wegen

Het onderhoud van de wegen kwam ook ter sprake. Er zijn enkele wegen in het buitengebied die in zeer slechte staat verkeren. Noordijks Belang heeft tijdens haar jaarvergadering een kaart gemaakt waarop alle wegen zijn aangegeven die aan onderhoud toe zijn. Deze kaart wordt aan de gemeente aangereikt. De gemeente kan samen met Noordijk bespreken of en wanneer het onderhoud op de agenda komt.

Dorpshuis

Het dorpshuis 't Haarhoes wordt geconfronteerd met de gevolgen van de bezuinigingen. De exploitatiesubsidie wordt in drie jaar afgebouwd. Vanuit de zaal wordt gevraagd hoe het zit met de privatisering van de gym. Andere locaties worden door de gemeente ondersteund en gefinancierd. Hoe zit dat met de gymzaal in Noordijk? Het college geeft aan dat zij hoopt dat de sportzaal in Noordijk als onderdeel van het dorpshuis in stand gehouden kan worden. De sportzaal is een `plus' voorziening. De gemeente moet er voor zorgen dat er op 3,5 km vanaf een school een gymzaal is. Op basis van die norm ligt er geen verplichting om de gymzaal in Noordijk in stand te houden. De gemeente wil desondanks samen met Noordijk bekijken hoe ze de sportzaal toch in stand kunnen houden.

Visie op Noordijk

Aan het college werd de vraag voorgelegd wat de visie is op Noordijk. Het college geeft aan dat die ervan uitgaat dat elke kern een eigen ontwikkeling doormaakt en dat er maatwerk mogelijk is. Een oproep aan de kern om zelf de kracht van het dorp te bepalen en daaraan te gaan werken. De gemeente wil daar graag in meedenken.

Gerbert Oonk, voorzitter van Noordijks Belang bedankte de aanwezigen voor hun inbreng: "Tijdens de huifkartocht heeft het college kunnen zien wat er werkelijk speelt in Noordijk. Noordijk moet nog wel wennen aan het nieuwe coalitieakkoord `Samen Anders', wel is duidelijk geworden dat we samen met de inwoners aan de gemeente helder moeten maken wat we in de toekomst met ons dorp willen. De projecten op de projectenlijst zijn daar een goed aanknopingspunt voor", aldus Gerbert Oonk.