D66

vrijdag 10 juni 2011

Pechtold: "Marginale inzet Libië is gemiste kans"

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt het een "gemiste kans" dat het kabinet niet meer wil doen om de humanitaire ramp die de Libische dicator Khadaffi in zijn land aanricht, tegen te gaan. In reactie op de nieuwe artikel-100 brief die het kabinet vandaag naar de Kamer stuurde, zegt Pechtold: "Waar veel NAVO-bondgenoten bereid zijn meer te doen om de Libische burgerbevolking te beschermen tegen aanvallen van Khadaffi, wil het kabinet niet verder gaan dan een marginale bijdrage. Opnieuw een teken dat de strijd voor mensenrechten geen absolute prioriteit heeft voor dit kabinet."

Mensenrechten

Pechtold had graag gezien dat de ministers Rosenthal en Hillen hadden gekozen voor een grotere inzet voor mensenrechten. "Waar bondgenoten om ons heen als België en Denemarken wel bereid zijn tot die inzet in Libië, laat Nederland het grotendeels afweten. Een gemiste kans." De anti-internationale houding van partijen als de PVV heeft volgens Pechtold ook niet bepaald bijgedragen aan een grotere inzet voor de bescherming van Libische burgers tegen grof geweld.

`Goede kant van de geschiedenis'

Ook zet Pechtold vraagtekens bij de opstelling van de PvdA. Drie maanden geleden, bij aanvang van de missie in Libië, stelde PvdA-Kamerlid Timmermans dat zijn partij voor een militaire bijdrage is `omdat we dan aan de goede kant van de geschiedenis staan'. Pechtold: "De humanitaire ramp in Libië is veel groter dan drie maanden geleden, maar de PvdA weigert steviger voor de rechten van de Libische burgers op te komen. De grote woorden van de PvdA toen zijn moeilijk te rijmen met de minimale inzet waartoe ze nu bereid zijn."