Provincie Overijssel

"Oneerlijke verdeling bezuinigingen cultuur"

10 juni 2011

Gedeputeerde cultuur Hester Maij van de provincie Overijssel en wethouder cultuur Marijke van Hees van Enschede zijn ontstemd over de kabinetsvoorstellen voor de bezuinigingen op grote culturele instellingen. Ze vinden dat de klappen onevenredig zwaar in het oosten van het land terecht komen.

Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur wil de bijdrage aan het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest halveren. In totaal gaat het om een korting van 5,2 miljoen euro. De bijdrage voor de Nationale Reisopera gaat omlaag van 8,4 naar 3,5 miljoen euro.

Halveren budget orkesten onacceptabel

Gedeputeerde Maij van Cultuur: "Het kan niet zo zijn dat de zwaarste klappen nu in het oosten terecht komen. Het halveren van het budget van de orkesten is voor ons onacceptabel. In het bestuursakkoord van de provincie Overijssel is het Orkest van het Oosten genoemd als een van de vijf grote instellingen die de komende jaren worden ondersteund. We richten onze pijlen nu op de Tweede Kamer. Die kan de plannen nog aanpassen." Op instellingen in het westen van het land wordt veel minder bezuinigd. Eerder had het kabinet aangekondigd dat de bezuinigingen voor een groot deel de Randstad zouden treffen. Op die manier zou een goede spreiding van kwalitatief hoogwaardige instellingen in het land worden behouden. Dit is bevestigd in de Tweede Kamer.

Kapitaalvernietiging

Wethouder Marijke van Hees: "Dit voorstel betekent feitelijk het einde van de Nationale Reisopera. Met een budget van 3,5 miljoen, dus een korting met maar liefst zestig procent, kun je niet de taken uitvoeren die verwacht mogen worden van een ook door het rijk erkend culturele organisatie. En ook het Orkest van het Oosten kan met het overblijvende budget niet de rol vervullen die bij een regionaal orkest hoort. Op zijn minst moeten we meer tijd krijgen om de omslag te maken. De afgelopen jaren hebben de gemeente Enschede en de provincie Overijssel fors geïnvesteerd in cultuur. Het Nationaal Muziekkwartier is daar een goed voorbeeld van en verdient als kernpunt erkenning. Het voorstel van de staatsecretaris leidt voor een groot deel tot kapitaalvernietiging."