Waterschap Aa en Maas

land van Aa en Maas

Regenval druppel op gloeiende plaat in land van Aa en Maas

Voor boeren en de tuinen van de inwoners van het land van Aa en Maas is de regenval van afgelopen dagen een welkome aanvulling. Echter de regenval is zo beperkt dat de grondwaterstand er niet door verbetert. De sloten en riviertjes in het oosten van het gebied zijn uitzonderlijk vroeg drooggevallen dit jaar. De regenval van de afgelopen dagen biedt voor de gewassen en tuinen zeer tijdelijk soelaas, maar voor de drooggevallen sloten en de grondwaterstand helemaal niet.

Het is al maanden droog in Nederland. Door de droogte staat een kwart van de waterlopen in het oosten van het gebied van Waterschap Aa en Maas (regio Cuijk, Grave) droog of beneden het normale peil voor dit seizoen. Normaal gesproken zien we dat beeld pas in hoog zomerdagen.

Voor het oog is de regenval van de afgelopen dagen hoopgevend. De hoeveelheid regenval is echter zo minimaal, dat dit direct verdampt op het land. Het neerslagtekort is groot dit jaar. Het neerslagtekort is een maat voor de droogte, en volgt uit het verschil tussen verdamping en neerslag. Dit voorjaar is de hoeveelheid neerslag zeer klein. Gecombineerd met veel zon en een hoge temperatuur leidt dat tot veel verdamping. De regenval is letterlijk een druppel op een gloeiende plaat. De slootjes worden met deze beperkte hoeveelheden regen niet aangevuld, ook is het onvoldoende om de grondwaterstand te verbeteren.

Waterschap Aa en Maas neemt zoveel mogelijk maatregelen om het water in het gebied te houden en daarmee te voorkomen dat er teveel droogval ontstaat. Wekelijks publiceert waterschap Aa en Maas de actuele stand van zaken in het waterbericht.

In het hele beheersgebied staan de circa 1700 stuwen nu op zomerpeil of hoger om zoveel mogelijk water vast te houden. Ook wordt er gezorgd dat al het water wat er in de waterlopen past, ook het gebied in komt via de inlaatpunten.

De waterkwaliteit lijdt nog niet noemenswaardig onder de droogte. Er is nog maar een beperkt aantal gevallen van blauwalg.