BOSSEN, EEN BELANGRIJKE UITDAGING

10/06/2011 10:51

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Roland Moreau, Directeur-generaal van het « DG Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu » is verheugd dat 2011 is uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Bossen. « Bossen spelen een cruciale en beslissende rol op sociaal, economisch en milieugebied, zij vormen de kern van de duurzaamheid van onze gemeenschappen. Niet alleen zijn zij een belangrijke factor bij het tegengaan van de klimaatverandering, ze leveren ook tal van goederen en diensten aan de samenleving, de burger en de consument ».

Roland Moreau is blij met de lancering van een nieuw instrument dat bijdraagt tot de instandhouding van bossen en dat werd ontwikkeld in het kader van het VN-Biodiversiteitsverdrag. De FOD heeft zijn steun verleend aan de ontwikkeling en de lancering van deze nieuwe module van het TEMATEA project, een project dat aanvankelijk werd ontwikkeld door UNEP en IUCN, met de steun van tal van landen, waaronder België, om de betrokken partijen te helpen om de weg te vinden in de jungle van internationale verbintenissen op het vlak van de biodiversiteit. TEMATEA maakt het immers mogelijk om onmiddellijk de verbintenissen terug te vinden, gerangschikt per concreet en praktisch thema: klimaat en biodiversiteit, beschermde zones, invasieve soorten enz. Het instrument werd bedacht voor iedereen die actief betrokken is bij de uitvoering van de verbintenissen die verband houden met biodiversiteit, zowel op het nationale, regionale als lokale beleidsniveau, NGO's als de privésector.

« Dank zij TEMATEA kunnen de stukken van de puzzel worden samengelegd » zegt Roland Moreau. « Dit nieuwe initiatief is een aanvulling op de 7 reeds bestaande modules ter ondersteuning van een betere coherente uitvoering van de 2.400 internationale verbintenissen genomen in het kader van de Bosbiodiversiteit door een twintigtal organisaties en internationale verdragen ».

De module is beschikbaar op www.flexisle.net en www.tematea.org

Contactpersoon:

Sven Heyndrickx

Tel : 02 524 90 79

Gsm : 0473 83 64 90

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel