Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2011/YG_61
Buitenpost, 10 juni 2011

Gedenktegel geplaatst in Buitenpost tegen zinloos geweld

Vrijdag 10 juni is in de stoep van de Herbrandastraat in Buitenpost een gedenktegel tegen zinloos geweld geplaatst. De tegel is geplaatst door Klarie Grijpstra in aanwezigheid van Nelleke Kemps, correspondent van De Binneste Buitenpost Post. Hiermee is uitvoering gegeven aan een wens van Klarie die ze vorig jaar uitte in interview met Nelleke Kemps met de familie Grijpstra in de dorpskrant van Buitenpost.

In de vroege ochtend van 1 januari 1980 werd de 19-jarige Harry Grijpstra doodgestoken in de Herbrandastraat in Buitenpost door een 24-jarige Buitenposter. Het plaatsen van een gedenktegel met lieveheersbeestje is een idee van Klarie Grijpstra, de zus van Harry Grijpstra, zodat de mensen het niet vergeten en zodat deze fatale gebeurtenis op 1 januari 1980 bewaard blijft in de herinnering van Buitenpost.

Behalve dat de geplaatste tegel verwijst naar de tragische gebeurtenis in 1980, is deze tegel ook een symbool met actuele betekenis. Ook nu komt het in Achtkarspelen nog regelmatig voor dat er onder invloed van alcohol geweldadige incidenten plaatsvinden. Bijvoorbeeld geweld in het uitgaansleven en bij evenementen of het wordt ingezet als middel om burenruzies en familievetes te beslechten. Ook het stelselmatig rijden onder invloed zorgt voor veel onnodige schade en risico's in onze gemeente. Deze tegel tegen zinloos geweld in het drukke stationsgebied kan dan ook een herinnering zijn om blijvend lessen te trekken uit de verschrikkelijke gebeurtenis van ruim dertig jaar geleden.




Gemeente Achtkarspelen