Correctie 11-6-2011: Het gaat hier om het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht, niet Papendrecht en de winnaar woont in Barendrecht, niet Dordrecht (redactie Nieuwsbank met dank aan M. de Hoon en M. van Gastel).
AkzoNobel

Persbericht
Jacob van Hengst wint Nationale Scheikundeolympiade 2011

SASSENHEIM/ENSCHEDE , 10 juni 2011­ Jacob van Hengst uit Dordrecht, van het Johan de Witt Gymnasium te Papendrecht, heeft de 32e Nationale Scheikundeolympiade gewonnen. De twintig beste havo/vwo-leerlingen van Nederland met scheikunde in hun profiel, streden dit jaar van 3 tot en met 10 juni bij AkzoNobel in Sassenheim om de eerste plaats. Naast Jacob van Hengst vielen drie andere deelnemers in de prijzen: Daan van de Weem (Stedelijk Gymnasium Nijmegen), Huaiping Yuan (OSG Bataafse Kamp, Hengelo) en Elmar Bijlsma (Staring College, Lochem). De prijsuitreiking werd verzorgd door Gert van den Berg (directeur AkzoNobel Nederland) en Klaas Kruithof (director Research, Development & Innovation).

Naar Internationale Chemieolympiade in Ankara, Turkije
Op het spel stonden belangrijke prijzen. Zo vertegenwoordigen de vier winnaars Nederland volgende maand bij de 43 Internationale Chemieolympiade in Ankara, Turkije, waaraan meer dan 70 landen deelnemen. Ook krijgen ze een geldprijs van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en een grafische rekenmachine TI-nspire.

In de slotweek hebben de twintig deelnemers laten zien dat ze breed geïnteresseerd zijn en sociaal vaardig. Zo bespelen zeven leerlingen een muziekinstrument en ruim de helft geeft aan dat sport een favoriete bezigheid is. Ze hebben de hele week als één team met elkaar opgetrokken, samengewerkt bij het verwerken van de leerstof en elkaar gezien als collegas in plaats van concurrenten.

Over de Nationale Scheikundeolympiade
De Nationale Scheikundeolympiade vindt jaarlijks plaats en is onder meer bedoeld om aandacht te vragen voor bèta in het algemeen en het chemisch vakgebied in het bijzonder. Leerlingen interesseren en enthousiasmeren voor science en technologie en getalenteerde leerlingen uitdagen te excelleren zijn speerpunten van deze olympiade. In twee schriftelijke voorrondes worden de twintig beste leerlingen geselecteerd uit ruim 3000 deelnemers. Deze komen een week bijeen om te strijden voor de eerste plaats. Tijdens deze week volgen de leerlingen bij AkzoNobel theorie- en praktijklessen, onder meer op het gebied van organische chemie, anorganische chemie, analyse, fysische chemie, kwantumchemie en spectrometrie. De week is afgesloten met een theorie- en een practicumtoets.

Initiatiefnemers en sponsors
De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het Ministerie van OCW, de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, de Rijksuniversiteit Groningen, de Technische Universiteit Eindhoven, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Noordhoff Uitgevers en Texas Instruments stellen prijzen beschikbaar.



Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: John de Munnik (AkzoNobel) 026-3663697 / 0651247622 of Emiel de Kleijn (SLO) 06-22229153. Meer informatie over de Nationale Scheikundeolympiade vindt u op: www.akzonobel.nl/olympiade of www.scheikundeolympiade./nl

Uitslag van de 32 Nationale Scheikundeolympiade 2011 Nummer 1: Jacob van Hengst,6 VWO (jongen) Nummer 2 Daan van de Weem, 5 VWO (jongen) Nummer 3 Huaiping Yuan, 6 VWO (jongen) Nummer 3 Elmar Bijlsma, 6 VWO (jongen)


Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht

Stedelijk Gymnasium Nijmegen

OSG Betaafse Kamp, Hengelo

Staring College, Lochem


Noot voor redacties