NOC*NSF


Arnhem, 10 juni 2011

Nog 413 dagen tot Londen!

NOC*NSF maakt samen met KNLTB normen en limieten tennis London 2012 bekend

Sportkoepel NOC*NSF heeft vandaag de Olympische normen en limieten voor London 2012 bekendgemaakt. Bij het damesenkelspel geldt dat een speelster in 2012 bij de eerste 54 namen moet staan op de geschoonde wereldranglijst van de ITF. Voor de heren is een plaats bij de eerste 59 op die lijst vereist. Hiermee is nu ook voor een Nederlandse tennisser duidelijk waar hij of zij aan moet voldoen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen, die over twee jaar in de Britse hoofdstad worden gehouden.

Bij de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) op de accommodatie van het Unicef Open in Rosmalen maakte NOC*NSF technisch directeur en Olympisch chef de mission Maurits Hendriks samen met KNLTB voorzitter Rolf Thung de specifieke tennisnormen en limieten voor London 2012 bekend. Ook over de Paralympische normen en limieten bereikten NOC*NSF en KNLTB overeenstemming. De specifieke bijzonderheden worden nog uitgewerkt en volgende week via www.nocnsf.nl gepubliceerd.

De eisen voor deelname aan de Olympische of de Paralympische Spelen worden in eerste instantie opgesteld door de internationale sportfederaties. Aanvullend daarop stelt NOC*NSF in overleg met de sportbonden nationale eisen op. Afgelopen september 2010 werden deze eisen, beter bekend als de 'normen en limieten', voor alle sporten vastgesteld door het NOC*NSF bestuur, en tijdens een persbijeenkomst gepresenteerd. Uitgangspunt bij het opstellen van de Nederlandse prestatienormen is dat een sporter zich kwalificeert wanneer hij of zij heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om op de Olympische Spelen bij de beste acht in zijn discipline te eindigen.

Op het moment van presenteren in 2010 waren NOC*NSF en de KNLTB nog in gesprek over de normen en limieten zoals die specifiek voor tennis zouden moeten gelden. De afgelopen maanden hebben de gesprekken tussen NOC*NSF en de KNLTB zich voortgezet. De resultaten van deze gesprekken zijn nu bekend gemaakt.

Op de website www.nocnsf.nl staat in het normen- en limietenoverzicht van London 2012 per discipline beschreven wat de internationale eisen zijn en wat de aanvullende eisen zijn van NOC*NSF. Verder staat er wanneer en bij welk toernooi een sporter aan deze eisen kan voldoen. Voor de meeste sporters geldt dat de atleten in 2011 zich kunnen nomineren. In 2012 moeten zij vervolgens vormbehoud tonen. Daarnaast kunnen sporters zich in 2012 ook nog rechtstreeks kwalificeren.

Bijgevoegd
Normen en limieten Olympic Team Netherlands London 2012 - Tennis
-----------------------