Ingezonden persbericht


HET NATIONALE BALLET
P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 10 juni 2011

ZIJLSTRA ONTZIET HET NATIONALE BALLET

Staatsecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra maakte vandaag zijn plannen bekend aan de Tweede Kamer over de voorgenomen 200 miljoen euro bezuinigingen op de culturele sector. In deze plannen wordt Het Nationale Ballet grotendeels ontzien en net als de andere topinstellingen slechts gekort met 5% ten opzichte van het huidige subsidieniveau van de Rijksoverheid.

Het Nationale Ballet is verheugd over het feit dat Zijlstra aldus zijn waardering toont voor de hoge internationale kwaliteit van het gezelschap. Eind april adviseerde de Raad voor Cultuur nog een algemene korting van 26% die ook het gezelschap zou treffen. Zakelijk directeur van Het Nationale Ballet Stijn Schoonderwoerd: "Dat zou ons voortbestaan op dit niveau zonder meer in gevaar hebben gebracht. Het is te prijzen dat de Staatssecretaris heeft durven kiezen voor topkwaliteit. De belangrijkste kunstinstellingen in Nederland kunnen nu hun hoge peil behouden. Maar we moeten de broekriem wel stevig aanhalen, want we worden nog steeds voor enkele tonnen gekort. En bovendien weten we nog niet wat onze andere subsidiënt, de Gemeente Amsterdam, gaat doen, want die maakt haar bezuinigingsplannen dit najaar bekend."

De Staatssecretaris kondigde een aanzienlijke bezuiniging aan op Holland Symfonia, het vaste begeleidingsorkest van Het Nationale Ballet. Ook zou het begeleidingsensemble voortaan onder Het Nationale Ballet moeten komen te vallen. "Dat onze vaste orkestpartner zo wordt getroffen is heel verdrietig. Omdat wij alle voorstellingen met live-muziek spelen is het ontzettend belangrijk dat er een begeleidingsorkest in de bak zit van hoge kwaliteit. Hoe dat nu moet worden gegarandeerd met deze bezuiniging op de orkestbegeleiding is nog moeilijk te doorzien. Daar moeten we stevig op studeren.", aldus Schoonderwoerd.

De vandaag bekend gemaakte plannen betekenen een zeer forse bezuiniging voor de danssector. "De totale bezuiniging op Kunst en Cultuur is buitenproportioneel en de schade is enorm. Daar word je wel even stil van. We zullen onze verantwoordelijkheid moeten nemen om ervoor te zorgen dat dans en ballet zich in ons land kunnen blijven ontwikkelen."

Zijlstra's plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

*** einde persbericht***

Voor meer informatie en foto's:



Ingezonden persbericht