Ingezonden persbericht


D66 Rotterdam

Vrijdag 10 juni 2011

D66: Rotterdam voorop bij boren aardwarmte

Boren naar aardwarmte zal in de toekomst steeds belangrijker worden en moet daarom ook in Rotterdam op de agenda komen. 'Aardwarmte is een vorm van energie, die niet gepaard gaat met de uitstoot van CO2. Precies wat we nodig hebben in Rotterdam om onze klimaatdoelstellingen te kunnen halen.', aldus D66 fractievoorzitter en duurzaamheidswoordvoerder Salima Belhaj. 'Omdat het gebruik van aardwarmte nog relatief onbekend en politiek onbesproken is, wordt het tijd om hierop een visie te ontwikkelen, juíst om te voorkomen dat Rotterdam achter de feiten aanloopt, wanneer de strijd losbarst om deze vorm van energie.'

In de Raadsvergadering van donderdag 9 juni, heeft de D66 fractie, tijdens de presentatie van het programma Duurzaam, het College opgeroepen een visie te ontwikkelen op het boren naar aardwarmte in Rotterdam. De motie werd door een meerderheid van de Raad gesteund.

Op dit moment wordt geothermie in Nederland al op kleine schaal toegepast, onder andere in de glastuinbouwsector en voor het verwarmen van woonwijken. Maar het aantal vergunningaanvragen bij gemeenten stijgt. Ook in Rotterdam hebben enkele ondernemers een vergunning voor het boren naar aardwarmte ingediend. Belhaj: 'Aardwarmte is een interessante vorm van de energie, waarnaar de vraag uit de markt gaat stijgen. Om de ontwikkelingen op dit vlak voor te zijn en in goede banen te kunnen leiden, is het belangrijk dat de gemeente nù een visie ontwikkelt op het boren naar aardwarmte binnen de grenzen van Rotterdam. Het is belangrijk om nu vast te stellen aan welke criteria de vergunningaanvragen voor het boren naar aardwarmte moeten voldoen '

Aardwarmte (of diepe geothermie) is duurzame energie in de vorm van warmte die in de bodem zit opgeslagen. De bron, die geboord moet worden, vraagt heel weinig ruimte, er is geen sprake van geluidsbelasting of visuele hinder voor de omgeving en bovendien komt er bij het boren naar warmte geen COâ'' vrij. Om bij deze warmte te kunnen, moet vaak tot dieptes van circa 1.500 meter geboord worden. Qua regelgeving valt boren tot diep in de grond binnen de Mijnbouwwet.

De motie is een mooie aanvulling op het Programma Duurzaam van D66 wethouder Alexandra van Huffelen, dat donderdag tijdens de raadsvergadering vastgesteld werd.