NOC*NSF


Amsterdam, 10 juni 2011

Sport en bewegen op en rond school blijft achter

Resultaten uit onderzoek toegelicht tijdens finale van Mission Olympic

'Sport en bewegen op school blijft achter en zou meer vanuit een integraal perspectief gestimuleerd moeten worden. De overheid is zich nog niet voldoende bewust van het feit dat kinderen door sport en bewegen betere schoolprestaties leveren' Aldus André Bolhuis (voorzitter NOC*NSF) en Cees Klaassen (directeur Koninklijke Vereniging van leraren Lichamelijke Opvoeding, KVLO) bij de opening van Mission Olympic The School Final in het Olympisch Stadion te Amsterdam.

Bolhuis en Klaassen reageren daarmee op het rapport "Sport, Bewegen en Onderwijs: kansen voor de toekomst" van het Mulier Instituut. Uit het rapport blijkt dat nog lang niet aan de noodzakelijke voorwaarden is voldaan om voor alle jeugdigen dagelijks sport- of beweegaanbod te realiseren. Volgens de onderzoekers staan de ambitieuze doelstellingen met sport en bewegen voor de jeugd (dagelijks deelnemen aan sport en bewegen op en rond school) op gespannen voet met de voorwaarden die nodig zijn voor het behalen daarvan. De recent genomen initiatieven hebben de tekorten hierin niet voldoende weg kunnen werken.

Cees Klaassen: "Een van de aanbevelingen uit het rapport is het verhogen van het wettelijk minimum aantal onderwijsuren in het primair en voortgezet onderwijs naar drie uur per week en in het mbo met één uur per week. Uiteraard ondersteunen wij die aanbeveling van harte en de KVLO is dan ook al druk bezig met het verspreiden van goede voorbeelden over hoe je drie uur bewegingsonderwijs en twee uur sport succesvol op scholen kunt realiseren. Daarnaast vinden we dat de docent LO met zijn pedagogische en didactische kennis een prominente rol kan spelen in het verbinden van onderwijs en sport", aldus Klaassen.

André Bolhuis: "We zien met name bij jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar een terugval in de sportparticipatie. Het is daarom van belang als sport gericht in te spelen op wensen en behoeften van jongeren uit deze leeftijdsgroep en jongeren te begeleiden in hun sportloopbaan. Mission Olympic is een jongerenplatform met sport, show en entertainment dat jongeren echt aanspreekt en we geloven dan ook zeer in de kracht van dit platform. Dit jaar hebben maar liefst 275 scholen uit heel Nederland deelgenomen aan Mission Olympic. Dat is een stijging van 40% ten opzichte van voorgaande jaren."

Grootse finale van Mission Olympic in Olympisch Stadion Tijdens The School Final 2011 van de negende editie van Mission Olympic verzamelen meer dan 5000 sportieve jongeren zich in het Olympisch Stadion in Amsterdam om de strijd aan te gaan in 16 verschillende sportdisciplines van de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Zoals het een landelijke finale betaamt, is de dag spectaculair en sportief geopend door een aantal prominente (oud) topsporters als turner Epke Zonderland, tennisser Robin Haasse en oud Olympische kampioenen Minke Booij, Mark Huizinga en Bas van de Goor. Deze finale is het sluitstuk van de Mission Olympic schoolsportcompetitie. Mission Olympic bestaat sinds 2003 en is een initiatief van NOC*NSF, de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en Coca-Cola.

Drie jaar Amsterdamse steun voor Mission Olympic
De gemeente Amsterdam en Mission Olympic hebben tijdens The School Final van Mission Olympic een intentieverklaring ondertekend met als doel de krachten te bundelen. Daarmee is verzekerd dat het zeer succesvolle schoolsportevenement ook de komende drie jaar in het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt gehouden. Het Olympisch Stadion is de icoon van de Amsterdamse Olympische ambities.

De gemeente Amsterdam gaat de komende drie jaar Mission Olympic ondersteunen. "Omdat Mission Olympic uitstekend past in de invulling van de Amsterdamse Olympische ambities," aldus Eric van der Burg, wethouder Olympische Ambitie van Amsterdam. Van der Burg ziet voor Mission Olympic vooral een stimulerende rol weggelegd. "We doen in Amsterdam al heel veel op het gebied van sportstimulering, maar Mission Olympic kan ons goed helpen jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar te inspireren met de kracht van sport. Mission Olympic is gewoon feest. En feest spreekt iedereen aan!"

Het rapport "Sport, Bewegen en Onderwijs: kansen voor de toekomst. Brede Analyse 2010" is te downloaden via de link http://www.mulierinstituut.nl/nieuws/?ID=469


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245


---- --