Beslissingen van de Vlaamse Regering

10/06/2011 14:30

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Naar aanleiding van de economische en financiële crisis werd beslist om drie urgentiebesluiten op te maken waarbij een afwijking van het tweede en vierde waarborgbesluit werd goedgekeurd. De Vlaamse Regering besliste eerder al om die urgentiebesluiten buiten werking te laten treden op 30 juni 2011 . Tegelijkertijd wijzigt ze nu, na advies van de Raad van State, definitief het tweede en vierde Waarborgbesluit zodat de bepalingen van de urgentiebesluiten 1 en 2 permanent worden . Urgentiebesluit drie is te beschouwen als een echte crisismaatregel en dient bijgevolg, nu de economische crisis grotendeels achter de rug is en het herstel zich doorzet, te worden afgeschaft. In een normale economische situatie is er immers geen noodzaak om overbruggingskredieten te waarborgen die dienen ter financiering van de terugbetaling van uitstaande schuldfinanciering.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hechtte begin 2009 haar goedkeuring aan het Verdrag van de Raad van Europa over de toegang tot officiële documenten . Ze machtigde de federale vertegenwoordiger om het Verdrag mede namens de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest te ondertekenen. Bedoeling is om te starten met een effectief recht van toegang tot verschillende officiële overheidsdocumenten in Europa, door op basis van de verschillende nationale wetgevingen een aantal bepalingen vast te leggen, zoals ze al in verschillende lidstaten van toepassing zijn en die ook door de andere lidstaten kunnen worden aanvaard. Nu keurt de regering principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Verdrag van de Raad van Europa over de toegang tot officiële documenten. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering besliste in het najaar van 2009 tot ondertekening van het Protocol nr. 3 bij de Europese Kaderovereenkomst over grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale gemeenschappen of overheden, betreffende Euregionale samenwerkingsverbanden . Het Protocol biedt een oplossing voor de problemen waarmee de grensoverschrijdende samenwerking te kampen heeft. Het voorziet de oprichting van Euregionale Samenwerkingsgroeperingen die de grensoverschrijdende en inter-territoriale samenwerking tussen zijn leden moet bevorderen, steunen en ontwikkelen, ten voordele van de bevolking. Het protocol betekent een verdere stap in de richting van de vereenvoudiging van het proces voor de oprichting van grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden. Nu keurt de regering het voorontwerp van decreet goed dat instemt met dit protocol. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nu advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de luchtvervoersovereenkomst tussen de Europese Unie en Brazilië .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois

In het kader van de herstructurering van het agentschap Toerisme Vlaanderen hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de migratiebesluiten van personeelsleden van het agentschap naar de departementen internationaal Vlaanderen en Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid. Over deze migratiebesluiten wordt nog onderhandeld met de sociale partners, daarna wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering benoemt twee vertegenwoordigers in het Coördinatiecomité in uitvoering van het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Gewesten voor de coördinatie van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie . Het samenwerkingsakkoord bepaalt de algemene coördinatieregels tussen de federale overheid en de Gewesten met het oog op de naleving van de verplichtingen uit de INSPIRE-richtlijn en het realiseren van de Belgische bijdrage aan de Europese infrastructuur voor ruimtelijke informatie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het vastleggen van de pakketten van digitale frequenties voor de vergunningen van radio- of televisieomroepnetwerken . Door de wijziging wordt de bepaling geschrapt dat DVB-H technologie moet gebruikt worden voor minstens één pakket. In de praktijk blijkt namelijk geen enkele distributeur interesse te tonen in het aanbieden van omroepdiensten via deze technologie. Door het schrappen van de bepaling kan de ongebruikte frequentieruimte flexibeler gebruikt worden, aangepast aan de technologische evoluties van de markt.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Strategische Onderzoekscentra stuiten vaak op problemen om het vereiste eigen vermogen samen te brengen om hun kennis via de (mede-)oprichting van een spin-off te vermarkten. De Vlaamse Regering keurt daarom de principes goed voor investeringen in spin-offs van de Strategische Onderzoekscentra . Hiervoor wordt in 2011 tien miljoen euro ter beschikking gesteld. De bevoegde minister wordt belast met de uitvoering van de beslissing en geeft aan de Participatiemaatschappij Vlaanderen nv de opdracht tot praktische afhandeling en het fiduciair beheer van de kapitaalsmiddelen en de verworven aandelen conform de huidige samenwerkingsovereenkomst.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Flanders' DRIVE is een competentiepool ondersteund door de Vlaamse overheid. De statuten voorzien in drie bestuurders voorgedragen door de Vlaamse Regering, en één bestuurder voorgedragen door PMV en bekrachtigd door de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering draagt nu Dirk Wiesé, Johann Leten en Walter Bollen voor als bestuurders en bekrachtigt de aanduiding van Geert Diercx namens de PMV.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De competentiepool 'Vlaams Instituut voor de Logistiek' (VIL) is opgericht in 2003. In de Raad van Bestuur zetelen drie vertegenwoordigers aangesteld door de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering keurt nu de voordracht goed van haar drie vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van VIL.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsbesluit van het agentschap Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE). Het agentschap krijgt als roepnaam 'Onroerend Erfgoed' en de taken worden verduidelijkt.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Het statuut van de provinciegouverneurs en van de adjunct van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant is voor bepaalde aspecten geënt op het statuut van de ambtenaren van de Vlaamse overheid. Gezien het Vlaamse personeelsstatuut een aantal wijzigingen heeft ondergaan, onder meer door wijzigingen van de federale wetgeving en door sectorale akkoorden, wordt het statuut van de provinciegouverneurs en van de adjunct van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant nu ook principieel aangepast . Door deze aanpassingen zullen een aantal arbeidsvoorwaarden van de gouverneurs tevens afgestemd zijn op deze van de arrondissementscommissarissen. Het gaat onder meer om bepalingen rond verloven en loopbaanonderbreking. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters

In het kader van de doelstelling om van de Vlaamse administratie een slagkrachtige overheid te maken, wil de Vlaamse Regering Onroerend Erfgoed één gezicht geven door de uitvoerende opdrachten bijeen te brengen in één agentschap. Dat betekent dat het agentschap Ruimte en Erfgoed voortaan het agentschap Ruimtelijke Ordening wordt, terwijl het deel erfgoed geïntegreerd wordt in het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed . De Vlaamse Regering wijzigt in dit kader, na advies van de Raad van State, definitief diverse besluiten waarbij de benaming agentschap Ruimte en Erfgoed wordt gewijzigd in agentschap Ruimtelijke Ordening en waarbij de taken van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed worden verduidelijkt.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters

In het kader van de doelstelling om van de Vlaamse administratie een slagkrachtige overheid te maken, wil de Vlaamse Regering Onroerend Erfgoed één gezicht geven door de uitvoerende opdrachten bijeen te brengen in één agentschap. Dat betekent dat het agentschap Ruimte en Erfgoed voortaan het agentschap Ruimtelijke Ordening wordt, terwijl het deel erfgoed geïntegreerd wordt in het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed . De Vlaamse Regering keurt nu, na sectoronderhandelingen en na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat de overdracht regelt van personeelsleden van het agentschap Ruimte en Erfgoed naar het agentschap Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor 2011 bijna 2,2 miljoen euro subsidie toe aan het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen en het Rode Kruis-Vlaanderen voor de tewerkstelling van personeel in het voormalig Derde Arbeidscircuit .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor 2011 een subsidie van zo'n 450.000 euro toe aan de erkende Centra voor Opsporing van Aangeboren Metabole Aandoeningen voor de opsporing van 9 aangeboren metabole aandoeningen bij alle Vlaamse pasgeborenen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor 2011 aan het Consortium van erkende regionale screeningscentra van de Vlaamse Gemeenschap vzw 158.000 euro subsidie toe voor het uitbaten van de informaticatoepassing 'Heracles' en de daarbij horende taken in het kader van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

In het kader van het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar borstkanker kent de Vlaamse Regering 4 miljoen euro subsidie toe aan de vijf Centra voor borstkankeropsporing voor het werkingsjaar 2011.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

CGG Ahasverus in Asse krijgt van de Vlaamse Regering bijna 940.000 euro subsidie voor de coördinatie en werking van de regioteams in Vlaanderen voor vroegdetectie en vroeginterventie bij initiële psychose .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de procedures vastlegt voor de erkenning en sluiting van rust- en verzorgingstehuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven van beschut wonen en samenwerkingverbanden van psychiatrische instellingen en diensten . Het gaat om een harmonisatie van erkennings- en sluitingsprocedures voor al deze soorten van voorzieningen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel een aantal besluiten over de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden. Bedoeling is om alle besluiten van het Vlaams Infrastructuurfonds voor persoonsgebonden Aangelegenheden - met uitzondering van het besluit van de alternatieve financiering - aan te passen aan het wijzigingsdecreet van 12 februari 2010. Deze decreetswijziging beoogde op de eerste plaats het faciliteren van de subsidiëring van projecten in de sector van de persoonsgebonden aangelegenheden die onder de vorm van een publiek-private samenwerking worden opgezet en uitgevoerd en waarbij de voorziening niet noodzakelijk als bouwheer van het project optreedt. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering benoemt de effectieve en plaatsvervangende leden van het Raadgevend Comité bij het Intern Verzelfstandigd Agentschap Jongerenwelzijn . De benoeming geldt voor een periode van vier jaar. Het raadgevend comité verstrekt advies over alle aangelegenheden die van belang zijn voor de werking van het agentschap.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen, minister Joke Schauvliege en minister Pascal Smet

Het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector verhoogt voor 2011 de middelen die ter beschikking worden gesteld voor bijkomende tewerkstelling in de non-profit sector. In dit kader geeft de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de contractuele /statutaire werving van 4 VTE bij de beleidsdomeinen 'Welzijn, Volksgezondheid en Gezin' en 'Cultuur, Jeugd, Sport en Media' . Deze bijkomende tewerkstelling wordt volledig gefinancierd vanuit de federale enveloppe 'Sociale Maribel'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verrekening 3 voor een studieopdracht voor het Project R4-Zuid in Gent en Merelbeke en aan de vastlegging van 145.000 euro op een basisallocatie van de begroting van het Vlaams Infrastructuurfonds.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel een aantal besluiten bij het Scheepvaartbegeleidingsdecreet. Het gaat om de gedeeltelijke omzettingen van Europese Richtlijnen over de havenstaatcontrole en over de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Het Masterplan Kustveiligheid van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust wil de kust beschermen en de veiligheid van de bewoning in de kustzone en het laag gelegen achterland garanderen. Het is een overstromingsrisicobeheersplan voor het kustgebied, opgemaakt om een basisveiligheid te garanderen tegen een 1000-jarige storm. De Vlaamse Regering neemt akte van de conclusies van het Masterplan met de weerhouden beschermingsmaatregelen en keurt de gekozen maatregelen goed. Ze oordeelt dat de uitvoering van het Masterplan Kustveiligheid noodzakelijk is om dwingende redenen van groot openbaar belang, en neemt een aantal maatregelen voor de uitvoering ervan.

Op voorstel van minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

Na advies van de MiNa-raad en van de SERV wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een aantal besluiten met betrekking tot de watertoets . Het doel van zo'n watertoets is dat bij elke (overheids)beslissing rekening wordt gehouden met het watersysteem en het -beleid. De wijzigingen omvatten onder meer een vormelijke en inhoudelijke vereenvoudiging die ervoor zorgt dat sneller kan nagegaan worden of het advies van de waterbeheerder vereist is; een afstemming van het uitvoeringsbesluit watertoets op de wijzigingen aan het decreet over het Integraal Waterbeleid (het vragen van advies voor de vergunningverlener wordt een verplichting); en een actualisering en uitbreiding van de kaart met aanduiding van de overstromingsgevoelige gebieden . Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Het energiedecreet voorziet dat openbaredienstverplichtingen kunnen worden opgelegd aan de elektriciteitsdistributienetbeheerders . Deze verplichtingen zijn voornamelijk resultaatsverplichtingen in primaire energiebesparing, te realiseren bij de eindafnemers. De effecten, kosten en kosteneffectiviteit van deze verplichtingen zijn nu geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt het systeem aangepast. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor principieel de nodige besluiten . De wijziging beoogt onder andere het overgaan van resultaatsverplichtingen naar actieverplichtingen, het organiseren van een éénloket principe voor informatie en premietoekenning, het stroomlijnen en verbeteren van de premies, het ontdubbelen van het systeem voor beschermde afnemers, het ontkoppelen van het systeem van de energiescans en het leggen van een link met eventueel toekomstige witte certificaten op EU-niveau. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de MiNa-raad en van de VREG.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering keurt het aangepaste personeelsplan goed van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie . De aanpassing omvat het insourcen van het Doorlichtingsteam Sociale Economie , wat de efficiëntie van de dienstverlening verhoogt en zorgt voor een besparing van 20%.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering besliste in 2006 principieel om geen formulieren meer in regelgeving op te nemen. Op deze manier moet bij een aanpassing van een formulier niet telkens het besluit zelf worden gewijzigd, en wordt dus een toename van regelgeving vermeden. In dit kader wil het Agentschap voor Natuur en Bos formulieren loskoppelen uit de sectorregelgeving . Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering daarvoor het besluit hierover. Bij elk besluit dat voorziet in het gebruik van een formulier, waarbij het formulier als bijlage is gevoegd, wordt de verwijzing naar het formulier geschrapt en wordt in plaats daarvan verwezen naar de website van Natuur en Bos.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met de regels rond het nutriëntenbalansstelsel (NUB-besluit). Het besluit bepaalt de regels voor de verschillende mogelijkheden van landbouwers om de dierlijke mestproductie aan te tonen via een nutriëntenbalansstelsel. Bedoeling van de wijziging is het NUB-besluit in overeenstemming te brengen met het veevoederconvenant en met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek rond mestuitscheidingscijfers en mestsamenstellingscijfers voor pluimvee. Dit onderzoek leidde al tot een aanpassing van de uitscheidingscijfers voor pluimvee in het Mestdecreet. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Een recente wijziging aan het Mestdecreet bepaalt dat vanaf 1 januari 2012 elke erkende mestvoerder dient te beschikken over een systeem van onlinepositiebepaling . In dit kader wijzigt de Vlaamse Regering principieel het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet . Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de bescherming van water tegen de verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen wat betreft de aflevering van attesten en de invoering van een globale stikstofbalans voor percelen met biologische productie . In de eerste plaats wordt er een technische aanpassing doorgevoerd met betrekking tot de uitreiking van attesten voor een aantal speciale types meststoffen(met lage stikstofinhoud, waarvan de stikstof traag vrijkomt, ...). Daarnaast wordt er een regeling uitgewerkt, bedoeld voor bio-boeren die op hun bedrijf teeltrotatie toepassen. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) ondersteunt de Vlaamse audiovisuele creatie en productie, ontwikkelt praktijkgericht onderzoek en vorming en voert communicatie en promotie hierrond. De raad van bestuur van het VAF is samengesteld uit maximum negen leden, benoemd op voordracht van de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering draagt Greet Claes voor als nieuw lid van de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds , voor een termijn van drie jaar.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap voor Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen . De overeenkomst wordt voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de loopbaanonderbreking van de personeelsleden van de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap en van de Hogere Zeevaartschool . Hierdoor wordt het punt uit de cao III hoger onderwijs, dat stelt dat personeelsleden bij deeltijdse loopbaanonderbreking ook een vermindering met 1/5 kunnen opnemen, omgezet in regelgeving. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst in het Vlaams onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Voor het schooljaar 2011-2012 legt de Vlaamse Regering het maximale groeipercentage voor de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie vast op respectievelijk 0,8% en 2,59%.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 200.000 euro aan de vzw Kenniscentrum Woonzorg Brussel , als bijdrage in de kosten voor haar werking 2011. Het Kenniscentrum staat in voor de strategische planning van de Woonzorgzones, de begeleiding van de ontwikkeling van de verschillende projecten en het adviseren van de initiatiefnemers.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap voor het voltijds secundair onderwijs is tot op vandaag belast met het uitreiken van het diploma van gegradueerde voor de opleiding verpleegkunde . De opleiding verpleegkunde binnen het hoger beroepsonderwijs hoort echter niet meer thuis bij een examencommissie voor het voltijds secundair onderwijs. De examencommissie kan namelijk onmogelijk voldoen aan de criteria die vanuit de Europese Commissie gesteld worden om de opleidingstitel af te leveren. Het is voor de examencommissie onmogelijk om het klinische onderwijsgedeelte (stage) in de ziekenhuizen van de deelnemers te evalueren. De Vlaamse Regering beslist daarom deze examencommissie niet meer te belasten met het uitreiken van het diploma . Daarvoor wijzigt ze principieel het besluit over de examencommissie . Er wordt wel een overgangsregeling voorzien. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Paul Cottenie, de commissaris-coördinator van de Vlaamse Regering bij de hogescholen , is op 31 december 2010 met pensioen gegaan. De functie van commissaris-coördinator is in het decreet over hogescholen geschrapt. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies van de Raad van State, definitief het besluit dat de regels vaststelt voor de werking van het college van algemeen directeurs van de hogescholen .

Op voorstel van minister Pascal Smet

In uitvoering van cao III Hoger Onderwijs wijzigt de Vlaamse Regering principieel de regelgeving voor sommige verloven en terbeschikkingstellingen voor het personeel van de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap . Zo wordt onder meer de bestaande regeling voor het uitzonderlijk verlof wegens overmacht in het besluit opgenomen; komt er een artikel dat de overname regelt van het bevallingsverlof bij het overlijden van de moeder of bij de opname van de moeder in het ziekenhuis, terwijl het pasgeboren kind het ziekenhuis verlaten heeft; en komt er ook een extra regeling over het opvangverlof met het oog op adoptie en pleegvoogdij en over het pleegzorgverlof. Het wijzigingsbesluit wordt voor onderhandelingen geagendeerd in het Vlaams onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen . De wijziging beoogt het besluit in overeenstemming te brengen met een arrest van het Grondwettelijk Hof. Door deze wijziging worden verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging onderworpen aan een openbaar onderzoek tenzij voldaan is aan drie cumulatieve voorwaarden. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Op dit moment verleent Toerisme Vlaanderen advies over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) als de gronden binnen het uitvoeringsplan bestemd zijn voor recreatie . In de praktijk wordt de bestemming 'recreatie' gebruikt voor zowel toerisme als voor sport. Voor sportterreinen is Bloso verantwoordelijk, en zou deze dus advies moeten kunnen verlenen. Omdat het verschil tussen recreatie en sport niet altijd scherp te stellen is, stelt de Vlaamse Regering voor om voor recreatiegronden zowel Toerisme Vlaanderen als Bloso als adviesverlener te laten optreden . Ze wijzigt hiervoor, na advies van de Raad van State, definitief twee besluiten over de adviesverlenende entiteiten van de Vlaamse administratie bij ontwerpen van provinciale ruimtelijke structuurplannen en van ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de bestrijding van langdurige werkloosheid wijzigt de Vlaamse Regering principieel artikel 12 van haar besluit over de werkervaring . Werkervaring is een uniek programma dat langdurig werkzoekenden een begeleide competentieversterkende leerervaring op één of meerdere werkplekken aanbiedt voor een periode van maximaal 18 maanden. Werkervaring bestaat uit een werkervaringsmodule en een inschakelingsmodule die gericht is op de duurzame uitstroom van de doelgroepwerknemer naar de reguliere arbeidsmarkt. Om tegemoet te komen aan de financiële problemen van de promotoren en leerwerkbedrijven beoogt de wijziging de omkaderingspremie op te trekken van maximaal 25% naar maximaal 28% van de loonpremie van de doelgroepwerknemer . Daarnaast wordt de aanvullende omkaderingspremie voor doelgroepwerknemers binnen de leerwerkbedrijven verhoogd van 2000 naar 2700 euro bij voltijdse tewerkstelling . Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Turnhout - deelplan 4 - Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Bentel' . Het gaat om een gedeeltelijke herneming van de procedure na vernietiging door de Raad van State. De regering beslist om, op basis van een concreet voorstel van de lokale partners (de stad Turnhout en de intercommunale IOK), het planningsproces voor het gebied Bentel voort te zetten om de ontwikkeling van het hele gebied Bentel op een integrale manier te kunnen garanderen, in lijn met de visie over de toekomst van het regionaalstedelijk gebied Turnhout van 2004. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de opvolging van het tweede Vlaamse Golfmemorandum gaat de Vlaamse Regering principieel akkoord met de uitbreiding van het bestaande golfterrein Olen Witbos op het grondgebied van Westerlo en Herentals tot een 18-holes golfterrein . Ze gelast de bevoegde minister met de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Tijdens het verdere planningsproces moeten de initiatiefnemers, in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, een duidelijke en correcte bosbalans voor het projectgebied opstellen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gevangenis Beveren' . De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn zal in samenspraak met de Regie der gebouwen en FOD Justitie een overeenkomst uitwerken over de openbaar vervoersbediening van de gevangenis, die deel kan uitmaken van een globaal bedrijfsvervoerplan. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel