GroenLinks geschraap en financieel onverstandig Grote tekst

Bezuinigingen zorg kortzichtig geschraap en financieel onverstandig

Vrijdag 10 juni 2011, 19:04u - Jolande Sap

* bezuinigingen

* gezondheidszorg

* zorg

Bezuinigingen zorg kortzichtig geschraap en financieel onverstandig

GroenLinks vindt het pakket aan bezuinigingen dat minister Schippers heeft gepresenteerd onverantwoord en visieloos. Na voorstellen tot het snijden in de persoonsgebonden budgetten(pgb's), preventie, ondersteuning van cliënten en tolkendiensten in de gezondheidszorg, voegt het kabinet daar vandaag nog een aantal andere domme bezuinigingen aan toe. Dom omdat ze juist tot hogere zorgkosten leiden. Ondertussen worden echte hervormingen die de zorg beter en goedkoper maken nagelaten.

De meest in het oog springende bezuiniging is die op de geestelijke gezondheidszorg van ruim 400 miljoen euro. De eigen bijdrage voor psychologische behandelingen gaat omhoog en het aantal sessies dat vergoed wordt gaat omlaag. Voor tweedelijns geestelijke gezondheidszorg wordt een eigen bijdrage ingevoerd.

Vorig jaar stak GroenLinks samen met de PvdA en de VVD nog een stokje voor deze bezuiniging. GroenLinks vindt het ongelooflijk dat de VVD ook hier weer buigt voor de PVV.

GroenLinks fractievoorzitter Jolande Sap: "Het kabinet benadrukt steeds dat de zorg deze periode met 15 miljard mag groeien, maar dat komt vooral omdat het kabinet gegijzeld wordt door de PVV. Bestaande instituties mogen onbeperkt groeien zonder dat er gekeken wordt waar bespaard kan worden. Het gevolg is dat er alleen op zeer kwetsbare plekken, zoals de GGZ en de pgb's bezuinigd kan worden. Dit kabinetsbeleid leidt juist tot hogere zorgkosten en kwalitatief minder goede zorg."

GroenLinks wil dat het kabinet het gezicht naar de toekomst wendt. GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman: "Haal de zorg van de instellingen naar thuis, geef werknemers meer ruimte en minder bureaucratie, versterk de positie van patiënten zodat ze zelf hun zorg kunnen organiseren door te investeren in eigen regie. Daar zijn miljarden te halen."