Kabinet stigmatiseert patiënten en maakt GGZ-zorg onbereikbaar

Persbericht van Nederlandse Vereniging voor

Psychotherapie
De bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg waartoe de ministerraad vrijdag 10 juni jl. besloot, leiden tot een tweedeling én tot hogere kosten in de gezondheidszorg. De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) vindt het invoeren van de eigen bijdrage in de GGZ stigmatiserend en onjuist.
Het kabinetsbesluit om het aantal te vergoeden zittingen bij eerstelijnspsychologen te verlagen naar vijf consulten, de eigen bijdrage in de GGZ te verhogen en uit te breiden en de toegang tot psychotherapeutische hulp te beperken, zal volgens de NVP leiden tot een tweedeling in de zorg. Een tweedeling die door de politiek juist zo fel werd bestreden. Voor mensen met een uitkering, een minimum loon of AOW wordt GGZ-hulp onbereikbaar. Met de voorgenomen maatregelen zal het kabinet de bezuinigingsdoelstellingen niet kunnen realiseren. De toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg wordt ernstig aangetast.
In de somatische zorg is de eigen bijdrage slechts zeer beperkt aan de orde. Maar net als mensen met een somatische ziekte hebben mensen met een psychische ziekte hulp nodig. De NVP is daarom van mening dat wanneer een eigen bijdrage wordt ingevoerd, deze voor alle sectoren in gezondheidszorg dient te gelden.
Een direct gevolg van de kabinetsmaatregelen zal zijn dat er sneller en vaker een beroep zal worden gedaan op de duurdere medisch-specialistische zorg. Voorts zal het arbeidsverzuim toenemen. "Het kabinet 'schiet in eigen voet' met de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen en dat kan niet de bedoeling zijn", vindt Pieter Coppoolse van het bestuur van de NVP.

Links:
http://www.psychotherapie.nl
Organisatie info:

Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie

Over de NVP De NVP behartigt en bevordert de kwaliteit van de psychotherapie door BIG- gereg istreerde psychotherapeuten. Zo zet de NVP zich ervoor in dat het beroep psychot herapeut een specialistisch artikel 14-beroep wordt conform de Wet BIG. Daarnaas t richt de NVP zich op herijking van de opleiding en verankering van psychothera pie in de academische wereld. De NVP is opgericht in 1930 en heeft ongeveer 2200 leden.

Meer informatie: Narda Berendse: 06 10 285204 I n.berendse@psychotherapie.nl

-