Ministerie van Defensie

Nieuwe straalzenders voor Defensie

10 juni 2011, 16.48 uur

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft vandaag tijdens een speciaal appel de eerste nieuwe ARMY II en ARMY V straalzendersystemen aan 101 Communicatie- en Informatiesystemenbataljon (101 CISbat) overgedragen. Deze eenheid gaat de apparatuur eerst grondig testen.

De mobiele systemen kunnen over grote afstanden beveiligde databundels versturen. Beide systemen maken deel uit van het Mobile Radio Relay System project. De ARMY V maakt gebruik van bestaande masten en voertuigen en kwam voort uit een intensieve samenwerking tussen DMO en het Commando Landstrijdkrachten.

Noodzakelijk

"Hoewel Defensie te maken heeft met bezuinigingen, blijven investeringen in vernieuwing en verbetering noodzakelijk", vertelt commandant 101 CIS bataljon, luitenant-kolonel Detlev Simons. "Met de ARMY II en V systemen voegt Defensie zeer geavanceerde CIS-capaciteit aan haar arsenaal toe. Missies en operaties stellen tegenwoordig hoge eisen aan dit soort voorzieningen bij eenheden, commandoposten en hoofdkwartieren. De nieuwe systemen garanderen veilig dataverkeer tussen de gebruikers te velde, waar ook ter wereld."

Sergeant Anna Claus en korporaal 1 Dave Kelder nemen de sleutel in ontvangst. Foto: ministerie van Defensie

Schout-bij-nacht Klaas Visser van de DMO gaf het startschot voor de proefperiode met de overhandiging van de voertuigsleutels. De beoogde gebruikers van de nieuwe systemen, sergeant Anna Claus en korporaal der eerste klasse Dave Kelder, namen de sleutels in ontvangst. Zij gaan met hun team de nieuwe systemen fors aan de tand voelen.

Netwerk

101 CIS Bataljon verzorgt voor alle landmachteenheden, en in voorkomend geval ook voor andere krijgsmachtdelen of civiele autoriteiten, het zogenoemde Wide Area Network. Dit netwerk stelt de participanten in staat om hun eigen beveiligde informatiesystemen en digitale telefonie aan elkaar te koppelen. Het bataljon beschikt daarnaast over reserve servers met bemanningen, netwerkcomponenten en lange afstandradio's om hoofdkwartieren en eenheden mobiel te kunnen laten optreden.