GroenLinks schone woorden, maar weinig groene daden Grote tekst

Energierapport Verhagen bevat veel schone woorden, maar weinig groene daden

Vrijdag 10 juni 2011, 19:33u - Liesbeth van Tongeren
* energie

* milieu

* Schone lucht

Energierapport Verhagen bevat veel schone woorden, maar weinig groene daden

Minister Verhagen schrijft in zijn Energierapport dat hij de overgang wil maken naar een schone energievoorziening. GroenLinks is het daar van harte mee eens. Helaas kondigt hij nauwelijks maatregelen aan om van die overgang werkelijkheid te maken. Het Energierapport is een aankondiging van de klimaat- en energiemaatregelen die dit kabinet nog wil gaan nemen.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Verhagen schuift de rekening door naar toekomstige generaties. Dit kabinet kijkt naar de korte termijn en vergeet de lange termijn. Het Energierapport bevat een aantal stapjes in de goede richting, maar echte verandering blijft uit."

Volgens GroenLinks is het een stapje in de goede richting dat het kabinet erover nadenkt om energiebedrijven verplicht groene stroom te laten leveren.

"Een goed idee als het ook goed uitgevoerd wordt. En snel, want we kunnen niet te lang alleen maar blijven nadenken. De handen moeten uit de mouwen. Met woorden alleen krijgen we onze energievoorziening niet schoner", aldus Van Tongeren.

Helaas zorgt het Energierapport vooral ook voor stilstand en achteruitgang. GroenLinks vindt het onverantwoord dat minister Verhagen aankondigt ouderwetse energiebronnen te blijven stimuleren. Zo wil het kabinet er alles aan doen om de bouw van een tweede kerncentrale mogelijk te maken. Dat terwijl producenten van windenergie nog steeds vastlopen in nodeloze bureaucratie.

Kolencentrales moeten als het aan Verhagen ligt wel verplicht biomassa bij gaan stoken. Maar verder kunnen ze gewoon op de oude voet verder.

Van Tongeren: "Als er toch kolencentrales bijgebouwd worden, dan maar liever met biomassabijstook. Op voorwaarde dat er strenge duurzaamheidscriteria voor de biomassa gelden. Maar het is weer een typisch voorbeeld van de rekening doorschuiven. We kunnen veel beter nu kiezen voor echte oplossingen. We moeten af van kolen- en kernenergie en koers zetten naar een echt schone energievoorziening."

GroenLinks wil een eerlijk speelveld voor schone energie. Nu krijgt fossiele energie jaarlijks miljarden aan verkapte subsidies in de vorm van onder meer belastingvrijstellingen en overheidsgaranties. Dat terwijl schone energie slechts iets meer dan een miljard aan overheidssteun krijgt.

"Dat is geen eerlijke verhouding. Dit kabinet wil grijze energiebedrijven beschermen. Maar wat we nodig hebben is een eerlijk speelveld voor schone energie. Dan kunnen we eindelijk de overgang maken naar veilige en schone energie. In plaats daarvan laat dit kabinet groene ondernemers in de kou staan", aldus Van Tongeren.