Rijksvoorlichtingsdienst

EHEC-onderzoek bij tweede Nederlandse teler

Vrijdag 10 juni 2011, nummer 34

EHEC-onderzoek bij tweede Nederlandse teler

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft bij een tweede teler kiemgroeten aangetroffen die besmet zijn met een STEC (EHEC) bacterie. Het gaat hier weer om rode(roze)bietenspruiten. Hierbij gaat het niet om het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt.

Woensdag 8 juni bracht de Europese Unie Nederland op de hoogte dat in Duitsland een partij rode bietenspruiten (scheuten) is aangetroffen, die verontreinigd is met een STEC-bacterie. Gelijktijdig deed de nVWA uitgebreide inspecties bij diverse bedrijven en werden er monsters genomen. Uit de nieuwe monsters is nu gebleken dat ook bij een tweede teler de rode(roze) bietenspruiten verontreinigd is met een STEC (EHEC) bacterie. Ook deze producten van het desbetreffende bedrijf worden op last van minister Schippers van VWS uit de handel gehaald. De etiketten van de producten zijn op de site van de nVWA geplaatst.

Eerder deze week werd bij een andere teler rode bietenspruiten aangetroffen die besmet zijn met een STEC (EHEC) bacterie. De typering hiervan is nog niet bekend. Het betreft in ieder geval niet het type O104.


-0-0-0-

Noot voor redacties (