KNHS

Madeleine Witte oppermachtig met Blom's Vontango B 10 juni 2011
KNHS Kampioenen Lichte Tour 2011

DE STEEG (KNHS) - In het KNHS kampioenschap Lichte Tour was Madeleine Witte-Vrees met Blom's Vontango B (Schijndel) in alle drie de onderdelen van dit kampioenschap oppermachtig. Zij zette Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met de KWPN goedgekeurde hengst Johnson op ruim acht procent achterstand, terwijl Joyce Heuitink (Arnhem) met Wup het brons opeiste.

De finale, de Kür op muziek, kreeg een bizar verloop door een haperende geluidsinstallatie, waarvan vooral Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met de imponerende Hunter Douglas Toots en in iets mindere mate Lynne Maas met Uranium W de dupe werden. De schrapende en krakende geluiden die uit de luidsprekers kwamen hadden meer weg van een krakend 27 MC bakje uit het steentijdperk dan van welluidende klanken die de dansende paarden dienen te begeleiden. Toots kreeg hier na drie kwart van de Kür uitstekend te hebben gepresteerd zo veel angst en spanning door, dat Schellekens amper meer aan rijden toe kwam. Na een tweede plaats in het eerste onderdeel en een vierde plek gisteren ging er een zekere bronzen medaille aan haar neus voorbij. Joyce Heuitink, die nu brons, won verwoordde het als volgt: "Ik denk dat ik mij nu net zo voel als die schaatsenrijder die goud kreeg op de tien kilometer omdat Sven Kramer een verkeerde wissel reed". Wim Ernes, die als voorzitter van de jury fungeerde: "Het is erg jammer dat invloeden van buitenaf het verloop van de wedstrijd danig hebben verstoord".

De overwinning ging dus naar een dolgelukkige Madeleine Witte met de van Contango afstammende Blom's Vontango B (v. Contango), die gedurende de gehele proef niet alleen een mooi gedragen beeld liet zien, maar ook steeds fraai in de aanleuning bleef. "Ik vond de pirouettes opvallend goed, alleen was het jammer dat de balans aan het einde ven verloren ging. Daarnaast miste, vast en zeker door de vermoeidheid die optreed na drie wedstrijden in drie dagen, iets de sprankelende expressie die deze combinatie de eerste twee wedstrijddagen kenmerkte", aldus Ernes "De in de Kür als tweede eindigende Joyce Heuitink wist gedurende haar rit steeds een mooi opwaarts beeld te behouden, waarbij zij in staat bleek om de ene oefening heel snel op de andere te laten volgen. Vooral in het drafgedeelte vond ik Wup (v. Welt Hit II) zeer energiek". Over Johnson en Hans Peter Minderhoud had Ernes ook lovende woorden: "Door de gehele proef een zeer expressief beeld, wat een beetje werd verstoord door de iets onrustige aanleuning. Maar extra opvallend aan dit paard is het zeer aansprekende gebruik van het voorbeen", aldus Ernes, die over pechvogel Schellekens nog het volgende zei: "Imke eindigde uiteindelijk als zevende, maar met minder dan twee procent achterstand op de als derde eindigende Minderhoud. Dat geeft aan dat ze zeer goed bezig was, tot de krakende luidsprekers haar goede rit verstoorden".

Madeleine Witte was op de afsluitende persconferentie blij met de prolongatie van haar titel. "Het was niet mijn bedoeling om dit kampioenschap zo spannend te maken. In de eerste wedstrijd hadden we twee kapitale fouten, maar in de tweede wedstrijd reed ik denk ik de beste rit ooit. Eén jurylid waardeerde die rit zelfs met een score boven de 80%. Vandaag was mijn doel het zo goed mogelijk af te maken. Daarom was mijn rit misschien niet spectaculair, maar wel foutloos", aldus Witte.
Hans Peter Minderhoud vertelde dat zijn paard Johnson tussen de wedstrijden nog even naar zijn stal in het Gelderse Geesteren was geweest, waar een merries op hem wachtten om gedekt te worden. "Dat gaat met dit paard allemaal zonder problemen. Hij blijft heel goed bij de les", aldus Minderhoud, die Johnson zowel vandaag als gisteren op trens reed. "Ik had niet verwacht dat we Madeleine Witte konden verslaan, maar als we alle twee in goede doen waren zou een tweede plek mogelijk moeten zijn. Dat we die hebben weten te behalen stemt me blij", aldus Minderhoud, die verwacht eind dit jaar dan wel begin volgend jaar met dit paard de overstap naar de Zware Tour te maken. Joyce Heuitink die derde werd had in het verleden nog wel eens de illusie Votango te kunnen verslaan. "Die hoop werd gisteren de grond ingeboord doordat dit paard volgens mij toen de mooiste Intermédiaire I liep die ik ooit heb gezien. Vandaag wilde ik geen fouten maken en dat is me gelukt. Ik ben blij met brons, maar het is wel een blijheid met een bijsmaakje", aldus Heuitink.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Eindstand KNHS Kampioenschap Lichte Tour:


1) Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) - Blom's Vontango B (Contango x Jazz) - 226.520

2) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Johnson (Jazz x Flemmingh) - 218.461

3) Joyce Heuitink (Arnhem) - Wup (Welt Hit II x Wolfgang) - 216.965

Uitslag Kür:


1) Madeleine Witte-Vrees - Blom's Vontango B - 76.958%
2) Joyce Heuitink - Wup - 73.500%

3) Hans Peter Minderhoud - Johnson - 73.416%

Foto KNHS kampioenen Lichte Tour door: www.melissen.net