Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WISSELVALLIGE START DELTA LLOYD NORTH SEA REGATTA 2011

Scheveningen, 10 juni 2011

----------
De Delta Lloyd North Sea Regatta kende een wisselvallige start op vrijdag 10 juni. De weersverandering bracht variabele zeilcondities met zich mee, die het de zeilers en wedstrijdcomités behoorlijk moeilijk maakten. Toch wisten vrijwel alle klassen de twee geplande races te volbrengen, met windkracht 2 en sterke stroming. Dat leverde in de top van de grote boten nieuwe gezichten ten opzichte van de reeds verzeilde offshores. In totaal kwamen vandaag 330 boten in actie. Morgen komen daar nog een kleine honderd catamarans bij.

Terwijl het onweer boven Den Haag losbarstte, luidde de Haagse wethouder Karsten Klein de officiële opening in. 'Den Haag is heel hard bezig om sportstad te worden. Wij zijn er trots op om in het vaarwater van de North Sea Regatta mee te mogen gaan. En we zijn blij met Delta Lloyd." Paul Medendorp, lid van de raad van het bestuur van Delta Lloyd Groep, sprak de aanwezige zeilers met een glimlach toe: 'Probeer zo weinig mogelijk schade te varen als het enigszins kan."

IRC: Motions slaat toe

De IRC 19 telt dit weekend negentien deelnemers. De overall winnaar van de offshore, Checkmate van familie De Ridder, weet die positie na twee vijfde plaatsen vandaag te behouden. Toch was het de Swan 45 Motions van Lennard van Oeveren die de beste dagscore van 1-2 neerzet. In de IRC 2-3 deden veertien jachten mee. Captain Jack van Bert Visser gaat aan de leiding.

ORC: dagwinnaars versus klassementleiders

In de ORC 1 met acht deelnemers zette Henk Woudenberg met zijn Team Just Us de beste dagscore van 1-2 neer. Zij zeilden echter niet de offshores, waardoor ze derde overall staan. De RoaringX van Ad Lagendijk gaat aan kop. Hetzelfde gebeurde in de ORC 3-klasse met 31 jachten. De Vuurflits van Hennevanger/Ten Bokkel wist te vlammen met twee eentjes. Toch is het de escXape van Jan de Bruin die het klassement aanvoert, dankzij twee tweetjes in de offshores. De grootste ORC 2-klasse met 31 deelnemers is een spannend duel gaande. De Redan van Hein van Schaik staat met een 6 en 3 vandaag bovenaan, op een punt gevolgd door de Quantum Racing van Jeroen van der Velden. Maar het was de New Frontier van Jan Bart die op deze vrijdag schitterde met louter eentjes. Ook dit team deed niet mee aan de offshores.

FD: Twee bullets voor Kramer/Geelkerken

De oud-olympische FD-klasse ging vandaag met dertien boten van start. In de eerste race gingen de broers Van der Pol tot aan de laatste benedenton aan de leiding en toch werden ze derde. Mark van der Pol legt uit wat er gebeurde: 'Er lag een dikke bui boven Scheveningen en daarin draaide de wind 30-40 graden naar rechts. Het was lastig varen. De wind was zowel in kracht als richting onstabiel." Het paaltje ging naar Enno Kramer en Ard Geelkerken, die ook de tweede zege opstreken. Zij gaan de leiding, gevolgd door het Engelse duo Williams/Rogers en Koning/Taal.

Efsix: Succesvolle hereniging

Ook in de Efsix (negen teams aan de start) is er een overduidelijke klassementleider na dag één. Jan Ligthart (Ede) en Ben Walta (Den Haag). Voor dit duo is de Delta Lloyd North Sea Regatta een hereniging nadat ze in 2006 voor het laatst samen zeilden. En met succes, want de mannen wonnen beide wedstrijden. 'We hebben weinig ervaring met de zee, dus soms is het gokken en zoeken. In de eerste race lagen we zeker niet voor. Pas op laatst namen we de leiding door de kortste route te varen. Iets vaker overstag en geen foutjes maken. In de tweede wedstrijd hebben we specifieker gekeken en logisch nagedacht. Maar ja, er komt een beetje geluk bij kijken. Morgen gaan we planeren." Hoppenbrouwer en Van der Brink staan tweede overall, gevolgd door Ottevanger en Kaptein.

Melges 24: close racing

De sterk groeiende Melges 24-klasse telt dit jaar twaalf deelnemers. Die maken er een spannende strijd van. De eerste zege ging naar Nic Bol en zijn bemanning. Vervolgens sloeg de Mini Mostro Melges van Henrik Hellman toe. Gideon Mastenbroek vertelt: 'Het was heel close. Wij wonnen die laatste race en achter ons zat een pakket van ongeveer zes boten. Het was boegspriet na boegspriet, die over de finishlijn kwam. Het niveau is hoog. Er zijn zeker vijf teams die kunnen winnen." Team Mini Mostro voert het klassement aan met de score van 3-1, gevolgd door Ben Koppelaar en Nic Bol.

Overige eenheidsklassen

De oud-olympische Yngling trekt nog altijd mooie velden. Vandaag verschenen zestien teams aan de start. Na twee races weet het ervaren trio Roukema/Kuiters/Trom de jonge stuurvrouwen Anne-Christiane Kentgens en Jildau ter Horst net voor te blijven. In de dertien boten tellende J22-vloot staat het team van Menno Bron bovenaan. Bij de uitdagende Contenders (eenpersoons boot met trapeze) voert Dirk Lafleur de vloot van dertien deelnemers aan.

In de kleinere vloten gaat het Max Fun 25-team van Rinke van der Veen aan kop, Paul Gast in de SB3 en A. De Wilde in de Dragon.

Voorproefje catspektakel

Op de vrijdag varen de catamarans de Houtrust Races, die op zichzelf staan. Morgen beginnen de Delta Lloyd North Sea Regatta Series, die tot en met maandag 13 juni duren. Daarvoor staan 95 boten ingeschreven, waarvan er vandaag 28 eenmaal in actie kwamen. De F18 telde 21 deelnemers. Pim Nieuwenhuis en Ferdinand van West verrasten door de favorieten Heemskerk/Tentij en De Koning/Visser achter zich te laten.

'Walking bins'

De Delta Lloyd North Sea Regatta heeft dit jaar de primeur van 'walking bins'. Afvaldienstverlener en grondstoffenleverancier Van Gansewinkel introduceerde vrijdag 10 juni de eerste 'Walking Bins'. Professionele modellen, gehuld in unieke 'afvalinzamelpakken', mengden zich tussen het publiek om het afval gescheiden op te halen. Iedere bezoeker kan zijn bordjes, blikjes of bekers in één van de drie bakken kwijt en in ruil hiervoor ontvangen ze fruit. Dit geheel vanuit de Cradle to Cradle-gedachte die Van Gansewinkel omarmt, namelijk afval=voedsel.

Feest met Xander de Buisonjé

Vanochtend werd duidelijk dat Pascal van Blof ziek thuis zit, dus daarmee valt zijn optreden op het Scheveningse podium in het water. Nu laat Xander de Buisonjé en een 12-koppige band vanavond de zeilers swingen.

Voor de volledige uitslagen, ga naar http://nsr.nl/results-all.asp.

Over de Delta Lloyd North Sea Regatta

In het pinksterweekend van 10 t/m 13 juni 2011 zeilen ruim 500 teams wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: scherpe jachten, huidige en voormalige olympische klassen, eenheidsklassen, catamarans en open boten.

Voor meer informatie, surf naar www.dlnsr.nl.

/// Einde bericht