Ingezonden persbericht


100 jaar Museum Het Rembrandthuis

Vrijdag 10 juni GRATIS avondopenstelling museum!

Op 10 juni 2011 is het exact honderd jaar geleden dat het Rembrandthuis als museum zijn deuren voor publiek opende. Om dit te vieren zal Museum Het Rembrandthuis die avond van 18 tot 22 uur gratis open zijn voor iedereen, met een keur aan speciale feestelijke activiteiten. Iedereen is welkom!

Aan de openstelling van het museum op 10 juni 1911, met Koningin Wilhelmina als de eerste bezoeker, was een renovatie van enkele jaren vooraf gegaan, waarbij architect De Bazel het voormalige woonhuis van Rembrandt vooral als prentenkabinet had ingericht. Sindsdien, 100 jaar later, is er veel veranderd. Het Rembrandthuis werd in de jaren 90 van de vorige eeuw ingrijpend gerestaureerd en het interieur werd op basis van diepgaand wetenschappelijk onderzoek gereconstrueerd om een zo getrouw mogelijke weergave te geven van de 17de-eeuwse woon- en werkomgeving van Rembrandt. Een nieuwe vleugel werd gebouwd, die in mei 1998 werd geopend, waarin naast tijdelijke tentoonstellingen ook een wisselende selectie van de collectie Rembrandt-etsen permanent wordt vertoond. Nu, 100 jaar later, ontvangt het museum gemiddeld 200.000 bezoekers per jaar. Rembrandts heringerichte huis aan de Jodenbreestraat, waar hij van 1639 tot 1658 woonde en werkte, is in zijn volle glorie te zien. De vertrekken zijn ingericht met authentieke 17de-eeuwse meubelen, en de muren zijn behangen met een steeds rijker wordende collectie schilderijen van beroemde tijdgenoten, maar ook met werk van Rembrandt zelf.

Museum Het Rembrandthuis is tevens zeer verheugd om bij deze gelegenheid naar buiten te brengen dat zij de trotse tijdelijke bezitter is van Rembrandts recent herontdekte, in 1637 geschilderde Portret van Eleazar Swalmius (1582-1652), gereformeerd predikant te Amsterdam. Het portret is voor 7 jaar in bruikleen verkregen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het schilderij was in de vergetelheid geraakt, omdat de toeschrijving aan Rembrandt sterk werd betwijfeld. Toen het doek echter in 2008 van zijn dikke, vergeelde vernislagen werd ontdaan, kwam het puntgaaf tevoorschijn. De signatuur bleek oorspronkelijk te zijn en eveneens volkomen gaaf. Hiermee werd alle twijfel aan de authenticiteit in een klap weggenomen. Het is een schitterend portret, van uitzonderlijk groot formaat, geschilderd in een periode dat Rembrandt relatief weinig portretten schilderde. De recente belofte van de huidige directeur van het Rembrandthuis om áltijd een echt Rembrandt schilderij in huis te hebben, is voorlopig ruim ingelost, aangezien ook de prachtige Oude man met tulband uit de Kremer collectie nog altijd in de 'Sael' te zien is.

Zie voor meer informatie www.rembrandthuis.nl

Gratis Avondopenstelling Museum Het Rembrandthuis op 10 juni 2011 Programma:


* 18-22 uur: In elke ruimte van Rembrandts woonhuis wordt een toelichting gegeven door de stafmedewerkers van het museum.
* 18-22 uur: Doorlopend verfmeng- en etsdemonstraties
* 18:30 -19:30 uur: Kinderworkshop (zelf een ets maken: max. 20 kinderen)
* 20 - 22 uur: Korte lezingen over de geschiedenis van het Rembrandthuis door conservatoren van het museum (doorlopend, ca. 15 min.)
* 22 uur Einde: bij vertrek krijgt elke bezoeker een kleine attentie.
---