Dot TK met Facebook samen in de strijd tegen internet misbruik


EMBARGO tot 10-06-2011 06:00 uur

Amsterdam, 20110610 -- Dot TK, de online dienst die gratis .TK domeinnamen aanbiedt, heeft vandaag een overeenkomst gesloten met Facebook en met de Anti-phishing Alliance of China (APAC) om fraude en misbruik van internetdiensten tegen te gaan. Met het sluiten van deze overeenkomsten neemt Dot TK als eerste landdomeinextensie de leiding voor de bestrijding van fraude op het gebied van domeinnamen en URL’s.

De bilaterale overeenkomst met Facebook houdt in dat Dot TK alle door haar gevonden fraudulente Facebook profiel en applicatie URL’s doorgeeft, middels een API, aan Facebook. Facebook meldt elektronisch aan Dot TK welke Dot TK domeinnamen worden gebruikt bij phishing en spam binnen het sociale netwerk Facebook.
 
APAC heeft een overeenkomst gesloten met Dot TK om alle door haar gevonden websites die Chinese gebruikers naar valse websites lokken elektronisch te melden aan Dot TK. Deze valse websites zijn meestal een kopie van een Chinese internetdienst waarmee de fraudeurs inloggegevens van deze diensten proberen te achterhalen.
 
Beide overeenkomsten zijn gebaseerd op gebruik van de Dot TK Anti-Abuse API, een systeem waarmee direct Dot TK domeinnamen kunnen worden geblokkeerd voor gebruik zodra een misbruikmelding is ontvangen. De partners waarmee Dot TK overeenkomsten afsluit worden daarom volledig vertrouwd in de meldingen die zij elektronisch aan Dot TK doen. Dot TK is actief op zoek naar andere anti-spam en anti-abuse partners die zij in hun vertrouwenskring kunnen opnemen.
 
Met de huidige registratiegroei verwacht Dot TK over 14 dagen de grens van 5 miljoen actieve domeinnaamregistraties bereikt te hebben. Op dat moment zal Dot TK dan de derde grootste landextensie ter wereld zijn. Alleen Duitsland (.de) en het Verenigd Koninkrijk (.uk) zijn nog groter. Meer dan 99% van de domeinnamen zijn gratis geregistreerd op www.dot.tk. Het juridisch eigendom van deze domeinnamen ligt bij Dot TK, waardoor Dot TK de mogelijkheid heeft om direct actie te ondernemen zodra een melding van fraude of misbruik door een vertrouwde partner gemeld wordt.
 
“Fraude met internetdiensten die van domeinnamen en URL’s gebruik maken zal altijd blijven bestaan,“ zegt Joost Zuurbier, oprichter en directeur van Dot TK. “Maar met de nieuwe technologie en samenwerking die we vandaag introduceren samen met onze partners Facebook en APAC geloven we dat we fraude op gratis domeinnamen nog meer kunnen terugdringen en van Dot TK binnen enkele maanden zelfs de veiligste domeinextensie kunnen maken.”
 
Dot TK is op dit moment de snelst groeiende domeinextensie. Voornamelijk in opkomende economieën, zoals China, Vietnam, Rusland, India en Brazilië is de groei exponentieel in de laatste vier maanden. In mei 2011 werden uit deze vijf landen alleen al 21.000 domeinen per dag geregistreerd.
 
Over Dot TK

Dot TK is een joint venture van de Tokelause overheid, het telecommunicatiebedrijf Teletok en BV Dot TK. Het is wereldwijd de enige partij die gratis domeinnamen aanbiedt. De webadressen hebben de uitgang .TK, de extensie die behoort aan de eilandengroep Tokelau. Het hoofdkantoor van Dot TK is gevestigd in Amsterdam.

Zie voor meer informatie over Dot TK: www.dot.tk